Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа Франциск: Пресвята Євхаристія – це завдаток раю

Папа Франциск: Пресвята Євхаристія – це завдаток раю

Відвідуючи 3 червня 2018 року з нагоди урочистості Божого Тіла периферію своєї дієцезії – приморське містечко Остію, що потерпає також від негараздів, пов’язаних з діяльністю мафіозних структур, – Папа Франциск очолив тут Месу, яка завершилася процесією з Пресвятими Дарами. Після ходи Його Святість уділив усім присутнім благословення.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Покликані співпрацювати

Розповідаючи про Тайну Вечерю, святий єванегеліст Марко звертає більше уваги на підготовку до неї, ніж на саму вечерю, і часто повторює слово «приготувати», починаючи від запитання апостолів: «Де Ти хочеш, щоб ми пішли приготувати, аби Ти спожив Пасху?»

«Учні йдуть, щоб готувати, але Господь уже приготував», – зауважив Папа. Щось схоже сталося, коли Ісус після воскресіння явився при озері учням, які саме рибалили. Він, чекаючи їх на березі, приготував хліб і рибу, але попросив також принести тієї риби, яку вони впіймали за Його вказівками. Знову бачимо, що Ісус готує заздалегідь, але запрошує Своїх до співпраці. А перед Пасхою Він сказав апостолам: «Іду приготувати вам місце, щоб там, де Я перебуваю, бути також і ви». Але ми також маємо завжди бути готовими.

Ісус готує для нас місце і поживу

Що ж саме готує для нас Ісус? Місце і поживу. На землі Господь підготував для нас Церкву, «наш просторий дім», де є місце для всіх; але Він підготував для нас і місце в раю, «щоб ми перебували з Ним назавжди». Пожива ж – це Хліб, яким є Він Сам. Обидва ці дари, «все, чого потребуємо для життя», дані нам у Пресвятій Євхаристії.

«Ісус готує для нас місце на землі, бо Пресвята Євхаристія – це палке серце Церкви, яке її народжує та відроджує, згуртовує й дає сили. Але Євхаристія лаштує нам також місце в потойбіччі, у вічності, бо вона є Небесним Хлібом. Вона походить звідтіля, вона – єдина матерія на цій землі, що по-справжньому пізнала вічність. Це хліб майбутнього, який уже тепер дає нам передсмак прийдешнього, нескінченно більшого за будь-які найкращі очікування. Це хліб, який втамовує наші найбільші сподівання й живить наші найгарніші мрії. Це, одним словом, завдаток вічного життя».

Але в освяченій гостій, крім місця, Ісус готує нам ще й поживу. Ми весь час потребуємо підживлення, і не тільки харчами, а й проектами та почуттям, прагненнями та сподіваннями. Відчуваємо голод за тим, щоб нас любили. Але найприємніших компліментів, дарунків чи розвинених технологій не достатньо, щоб нас по-справжньому наситити. Пресвята Євхаристія – це проста пожива, як хліб, але вона єдина насичує, бо неме більшої любові за цю.

«Дорогі брати й сестри, обираймо цей хліб життя: поставмо Святу Месу на перше місце, наново відкриваймо у спільнотах адорацію! Просімо благодаті відчувати голод за Богом, ніколи не пересичуючись тим, що Він для нас готує», – закликав Папа.

Ми також покликані готувати

Як робили апостоли, так і ми маємо запитувати Ісуса: «Господи, куди хочеш, щоб ми пішли приготувати?» Куди? Як підкреслив Його Святість, «Ісус не віддає переваги ексклюзивним місцям», а шукає ті місцини, яких «не досягнула любов, не торкнулася надія». Він хоче піти до цих «незручних місць» і просить нас провести підготовку.

«Як же багато людей позбавлені гідного місця для життя та поживи! Усі ми знаємо самотніх, стражденних, нужденних: усе це – покинуті кивоти». Ми, хто отримав від Ісуса місце й поживу, перебуваємо тут, щоб «підготувати місце й поживу для цих найслабших братів і сестер». Він, Хто став «хлібом, розламаним за нас», просить, щоб і ми «жили одні для одних», тобто «євхаристійно».

Входити в міста та сміливо відпливати на глибину

Як читаємо в Євангелії, учні приготували вечерю, «увійшовши до міста». За словами Папи, Господь кличе нас готувати Його прихід, «не залишаючись назовні, але входячи в міста». Отож, потрібно запитувати себе: «Господи, які ворота хочеш, щоб ми тут відчинили? Які брами розчахнути навстіж, які форми замкненості подолати?»

«Ісус прагне, щоб були повалені стіни байдужості та кругової поруки, щоб були викорчувані кайдани зловживань та сваволі, щоб були відкриті шляхи справедливості, гідності й законності. Розлогий берег цього міста нагадує про красу того, щоб відкриватися та відпливати на глибінь. Але для цього потрібно розв’язати вузли, які тримають нас прикутими до причалів страху й утисків. Пресвята Євхаристія заохочує нас піддатися рухові Ісусової хвилі, не залишатися баластом на пляжі в очікуванні на прихід чогось, а відпливати вільними, сміливими та поєднаними».

За темою:
Папа Франциск: Пресвята Євхаристія випалює з нас егоїзм
Папа: Пам’ятаймо, що Ісус, Хліб життя, – це наша сила
Папа Франциск до делегації РПЦ: Екуменізм народжується зі спільного прямування вперед