Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Цей день в історії Католицької Церкви: скоєно замах на Йоана Павла ІІ

Цей день в історії Католицької Церкви: скоєно замах на Йоана Павла ІІ

13 травня 1981 року в результаті замаху поранено Папу Римського Йоана Павла ІІ (1978–2005).
У середу, під час традиційної загальної аудієнції, двоє екстремістів – Орал Челік та Мехмет Алі Агджа – вистрелили в Йоана Павла ІІ. Скориставшись безладом, Челік утік, Агджу ж вдалося затримати. Понтифіка терміново госпіталізували; вдало проведена операція врятувала йому життя. Уже через кілька днів Папа звернувся до вірних із лікарні. Приблизно через два роки, 27 грудня 1983 року, Йоан Павло ІІ зустрівся з Агджею та пробачив йому. Крім того, Понтифік клопотався щодо помилування терориста перед президентом Італії Карло Адзеліо Чампі. 13 червня 2000 року Агджу таки помилували й депортували до Туреччини, де він сів до в'язниці за скоєні раніше злочини.

Мехмет Алі Агджа належав до турецької націоналістичної організації «Сірі вовки», члени якої мріяли про побудову Великого Турану – могутньої імперії на основі турецького етносу. Свій замах він пояснював тим, що Папа – це «вождь хрестового походу», скерованого проти його віри. Тим не менш, слідчі скоро зрозуміли, що за турецьким «ідеалістом» (так себе називали «Сірі вовки») стоять значно могутніші сили. Як основних замовників убивства розглядали турецьку мафію, масонську ложу «Пропаганда-2» та керовані КДБ спецслужби Болгарії, проте остаточно розплутати цю справу так і не вдалося. Сам Агджа висунув протягом слідства 128 версій свого злочину. Слідчі дійшли до висновку, що ця людина – патологічний брехун.

Варто зазначити, що саме після поранення Папа Римський Йоан Павло ІІ зацікавився Фатімськими об'явленнями, до яких раніше ставився обережно – адже замах було здійснено саме в річницю дивовижних подій у Фатімі.

Павло Зінченко для КМЦ
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.