Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Як сучасним жінкам-монахиням проголошувати Христа?

Як сучасним жінкам-монахиням проголошувати Христа?

Щоб відповісти на це запитання, з 7 по 10 травня в місці Кам’янці-Подільському зібралося 15 сестер з початкової формації, тобто від вступу в монастир до складання вічних обітниць.
Монахині з різних згромаджень та куточків України ділилися своїм досвідом, опрацьовували документ Церкви «Нові бурдюки для нового вина», а також духовно відновлювали свої сили. Тема зустрічі: «Жити Євангелієм в повноті» ставила запитання перед учасницями: як перенести свій запал і захоплення Христом на ще глибший рівень, як зберегти або внести дух свободи Христа в структури монаших спільнот, і що є життєдайним в богопосвяченому житті.


Перший день ми присвятили духовній віднові. О.Бартек Пшепелюк SJ пригадав нам основи ігнатіанської медитації та важливість духовного керівництва. Ми говорили про величезну роль духовного товаришування та дружби для нас, богопосвячених жінок. О.Батек ділився з нами своїм досвідом єзуїтської формації та служіння на місії в Бразилії. 

Другим важливим пунктом зустрічі було опрацювання документу, підготованого Церквою для богопосвячених осіб: «Нові бурдюки для нового вина». Його представила для всіх учасниць семінару с.Зита Врона SCM. Він заохочує інститути богопосвяченого життя і монаші згромадження  переглянути свої структури, методи формації молодого покоління та служіння, зробити їх більш гнучкими і придатними, щоб прийняти «молоде вино», тобто нове покоління сестер.

Документ «Нові бурдюки для молодого вина» дуже чітко вказує на зміну, яку вніс ІІ Ватиканський собор в розуміння і трактування таких понять як влада, послух та служіння. Владу в керуванні богопосвяченими інституціями тепер розуміють як співвідповідальність та служіння одне одному. Послух повинен виключати будь-який спосіб виховання до інфантильності.  Але, насамперед, документ вказує, що ми повинні бути пророцьким знаком для світу, а не ховатися за мурами монастирів.


Ми маємо проголошувати Христа в сучасному світі своєю присутністю, об’являючи милосердне обличчя Бога, як часто про це каже папа Франциск.  Через прийняття, довіру і пробачення ми хочемо будувати спільноти, де буде справжня любов і свобода Христа, який кличе нас до вірності і слідування за Ним. Вдячні Богові за цей час, різноманіття наших харизм, монашого одягу і стилю життя, ми хочемо будувати і служити там, де нас кличе Господь.

с.Світлана Мацюк SSpS