Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 травня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 14 травня, п'ятниця

Христос кличе нас для любові. Не ми Його вибрали. Він робить це першим, оскільки знає нас і знає про нас більше, ніж ми самі. Він знає, що ми потребуємо любові. Те, що Він показав нам на хресті, не може залишити нас байдужими, ось так Він нас любить і робить це перший. Що ж можемо зробити? Віддатися цій любові, яка нічого від нас не вимагає, прагне тільки, щоб ти її прийняв. Тому вона називає тебе другом, з ким хоче бути, якого не тільки хоче любити, але любить і хоче це визнавати.
Св. МАТІЯ, АПОСТОЛА (черв) Свято
Святий Матій був одним з тих, хто був супутником Апостолів весь час, коли Господь Ісус перебував з ними, почавши від хрещення Йоана і аж до дня, в який Він був взятий від них на небо (пор. Діян 1,21-22), та став ра- зом з ними свідком Воскресіння. Він був вибраний бути Апостолом замість Юди Іскаріота, що зрадив Ісуса, а пізніше повісився. Згідно переказів, спочатку він проголошував Євангеліє у Юдеї, а потім у Ефіопії, де й загинув мученицькою смертю близько 50 року.
(Початок Новенни до Святого Духа (Щоденно з Богом, стор. 356))

АНТИФОН НА ВХІД
Не ви Мене вибрали, а Я вас вибрав, – говорить Господь, * – щоб ви йшли * і плід приносили, * і плід ваш тривав. Алілуя

Мовиться “Слава во вишніх”

КОЛЕКТА:
Боже, Ти приєднав святого Матія до спільноти Апостолів; † вчини за його заступництвом, щоб ми, маючи частку в Твоїй любові, * удосто їлися прий- няття до сонму вибраних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 1, 15-17. 20-26
Читання з Діянь Апостолів
Тими днями Петро, ставши серед братів, а людей було близько ста двадцяти осіб, сказав: «Мужі, брати! Треба було, аби сповнилося Писання, яке провіщав Дух Святий устами Давида про Юду, який  був провідником  тих,  які  схопили  Ісуса,  бо  він  був  зарахований до нас і на нього випав жереб цього служіння. І у книзі Псалмів написано: “Нехай стане його житло пусткою і хай не буде нікого, хто жив би в ньому!” А також: “Служіння його нехай візьме інший!” Отже, треба, щоб один з тих мужів, які були з нами упродовж всього часу, коли Господь Ісус перебував між нами, – почавши від хрещення Йоана і до дня, коли Він був вознесений від нас, – щоб один з них був разом із нами свідком Його воскресіння». І поставили двох: Йосифа,  якого  називали Варсавою, котрий був прозваний Юстом, і Матія, та, помолившись, сказали: «Ти, Господи, який знаєш серця всіх,  покажи,  кого  з  цих  двох  Ти  вибрав  зайняти місце того служіння і апостольства, від якого відпав Юда, щоби піти на своє місце!»  І дали їм жереби. І випав жереб на Матія, якого й зараховано до одинадцятьох апостолів. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 113, 1-2. 3-4. 5-6. 7-8
Разом з князями Бог його посадить. (Або: Алілуя).
Хваліть, слуги Господні, *
хваліть Ім’я Господнє!
Нехай буде Ім’я Господнє благословенне – *
віднині й довіку!
Від сходу сонця і до заходу *
хваліть Ім’я Господнє.
Господь високо – над усіма народами, *
понад небеса – Його слава.
Хто є такий, як Господь, Бог наш, *
який живе на висотах,
і похиляється, щоб споглядати *
на небо і на землю?
Він бідного з землі підіймає *
і з гноїща убогого підводить,
аби його з правителями посадити – *
з князями свого народу.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я вибрав вас зі світу, щоб ви йшли та плід приносили,
і щоби плід ваш залишався.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 15, 9-17
† Читання святого Євангелія від Йоана
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Як полюбив Мене Отець, так і Я полюбив вас; тож перебувайте в Моїй любові. Якщо будете зберігати Мої заповіді, то перебуватимете в любові Моїй, так само, як Я зберіг заповіді Мого Отця і перебуваю в Його любові. Це Я сказав вам, щоб Моя радість була в вас і щоб ваша радість була сповнена. Ось Моя заповідь: щоб ви любили одне одного так, як Я вас полюбив. Більшої любові ніхто не має за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх. Ви – друзі Мої , якщо чините те, що Я заповідаю вам. Не називаю вас більше слугами, бо слуга не знає, що робить його пан; вас же назвав Я друзями, оскільки повідав вам усе, що почув від Мого Отця. Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас і настановив вас, щоб ви йшли та плід приносили, і щоби плід ваш залишався, аби те, що тільки попросите від Отця в Моє Ім’я, Він вам дав. Це заповідаю вам: щоб ви любили одне одного». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Господь дарував святому Матію благодать покликання, щоб той проповідував Благу Вість народам по всій землі; тому особливо молімося сьогодні за тих, хто покликаний до служіння Богові:
1. Молімося за Святішого Отця, нехай Господь обдарує його здоров’ям і своїми благодатями: мудрістю, силою та любов’ю.
2. Молімося за тих, хто керує державами, нехай вони виконують обов’язки згідно зі своїм сумлінням та на благо довірених їм народів.
3. Молімося за священиків, щоб своєю вірністю Господу вони були для Божого народу взірцем і прикладом для наслідування.
4. Молімося за хворих і тих, що страждають; нехай вони зможуть побачити у своїй хворобі Божу волю і несуть свій хрест зі смиренням та любов’ю.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, нехай всемилостивий Бог обдарує їх вічним спочиванням.
6. Молімося за нас самих, зібраних тут на спільній молитві, щоб ми вірно виконували Господні заповіді і були гідні звання християн.
Боже, Тобі відомі дороги нашого життя; допоможи нам зрозуміти Твою волю,  щоб  ми  не  блукали  манівцями  наших  пристрастей  та  бажань, а йшли шляхом, визначеним Тобою. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Всемогутній Боже, благоволи прийняти дари Твоєї Церкви, які  вона з пошаною складає Тобі в день свята Апостола Матія, * і силою цієї жертви зміцни нас своєю благодаттю. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Це Моя заповідь, щоб ви любили один одного, * як Я вас полюбив, – говорить Господь. Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Господи, не відмов Твої й родині своїх божественних дарів † і, за заступництвом святого Апостола Матія, * благоволи прийняти нас до спільноти Святих у світлі. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.