Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » «Любіть один одного». Коментар до Євангелія на VI Великодню неділю

«Любіть один одного». Коментар до Євангелія на VI Великодню неділю

Євангеліє розповідає нам, що існує зв’язок любові між Ісусом та людьми. Чому важливо «перебувати» в цій любові?
Читання святого Євангелія від Йоана (15, 9-17)

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Як полюбив Мене Отець, так і Я полюбив вас; тож перебувайте в Моїй любові. Якщо будете зберігати Мої заповіді, то перебуватимете в любові Моїй, так само, як Я зберіг заповіді Мого Отця і перебуваю в Його любові. Це Я сказав вам, щоб Моя радість була в вас і щоб ваша радість була сповнена.
Ось Моя заповідь: щоб ви любили один одного так, як Я вас полюбив. Більшої любові ніхто не має за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх. Ви – друзі Мої, якщо чините те, що Я заповідаю вам.
Не називаю вас більше слугами, бо слуга не знає, що робить його пан; вас же назвав Я друзями, оскільки повідав вам усе, що почув від Мого Отця. Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас і настановив вас, щоб ви йшли та плід приносили, і щоби плід ваш залишався, аби те, що тільки попросите від Отця в Моє Ім’я, Він вам дав. Це заповідаю вам: щоб ви любили один одного».

Сьогоднішнє Євангеліє продовжує розповідати про те, ким є справжній учень Христа. Втім, якщо минулої неділі Ісус говорив про зв’язок між Ним та учнями, вдаючись до метафоричного образу лози і галузок, то тепер Він продовжує навчати, наголошуючи на фундаменті цього зв’язку: між Ним та учнями існує зв’язок любові. "Як полюбив мене Отець, так і я полюбив вас; тож перебувайте в моїй любові!" – читаємо на початку перікопи. Людська любов має межі, але любов, про яку говорить Ісус, не є людською. Вона походить від Отця. І власне цю любов, що завжди існувала та існує між Отцем і Сином, Ісус поширює і на нас. А ми спроможні до такої любові, тому що Він нас полюбив перший. Любов’ю чистою, досконалою, яка здатна перемінити наше існування та зробити його щасливим і радісним – "щоб моя радість була в вас і щоб ваша радість була сповнена". Це любов, якої прагне кожне серце і якої всі ми потребуємо – саме її Господь нам пропонує.

Важливо "перебувати" в цій любові (тричі зустрічаємо це слово в промові Ісуса). Як цього досягти? Господь це зазначає на самому початку: "Якщо будете зберігати мої заповіді [...] як я зберіг заповіді мого Отця". Тож ідеться не про якийсь романтичний чи містичний стан, а про конкретну вимогу – зберігати заповіді, тобто виконувати те, що Бог від мене просить. Утім мова тут не про формальну поведінку, не про накладений на нас обов’язок. Бо зв’язок з Богом не регулюється законом чи нормою – він підкорюється логіці любові, безвідплатності, що з неї походить. Роблю щось для Бога не для того, щоб упорядкувати власне сумління; не тому, що боюсь не отримати вічне життя або викликати Божий гнів, а тому, що прагну перебувати в Його любові, тому що хочу, аби мій з Ним зв’язок не перервався. Бо робити щось для Бога нагадує мені про Нього, про те, ким Він є для мене, як сильно мене любить. Ідеться не про закон, не про стосунки "слуга-пан", а про особистий зв’язок, про віддати-власне-життя за іншого. А з такого ставлення зароджується інший, глибший рівень стосунків – дружба з Богом. Тому що "Ви – друзі Мої, якщо чините те, що Я заповідаю вам".

Питання:

Яким є мій зв’язок з Богом?

Чи я дозволяю Богу мене любити? Як я відповідаю на Його любов?

Ірина Кладій для КМЦ
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.