Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 20 квітня Церква згадує святу Агнесу з Монтепульчано, черницю

20 квітня Церква згадує святу Агнесу з Монтепульчано, черницю

Агнеса Сені (1268–1317) народилася в заможній родині неподалік від Монтепульчано. З дитинства шукала Бога та прямувала до чеснот.
Від шести років дівчинка наполягала, що стане черницею. Батьки були невдоволені з цього приводу, та час від часу возили дівчинку в монастир у Монтепульчано. Коли Ангесі було дев’ять, дорогою до монастиря на неї напала зграя воронів, що злетіла з даху будинку розспусти. Рідні розпізнали це як посягання злого духа на невинність дівчинки й віддали її до монастирської школи францисканок.

1282 року свята приєдналася до чернечої родини. Була співзасновницею монастиря в Прочено, де з дозволу Апостольської Столиці невдовзі стала настоятелькою. Мудра й розважлива, вона ретельно виконувала свої обов’язки та, попри часті хвороби й фізичні страждання, була завзята в аскетичному житті. Окрім духовних екстазів, містичного досвіду та споглядальної молитви, мала дар пророкування і зцілення; через неї відбувалися розмаїті чудеса. Агнеса не раз бачила Богородицю, їй випала честь тримати Немовлятко Ісуса на руках і отримала від Марії три камені, щоб закласти їх у фундамент нового монастиря.

Хоча прагнула молитовного зосередження, мусила покинути Прочено, аби заснувати новий монастир у Монтепульчано на прохання тамтешніх мешканців. В одному з екстазів побачила три човни – із Франциском, Августином і Домініком. Кожен зі святих запрошував Агнесу приєднатися до нього, а переможцем виявився Домінік. Тому свята покинула улюблене життя за уставом Франциска і заснувала монастир домініканок. Під її керівництвом обитель наповнилася численними покликаннями, а згодом стала взірцем для святої Катерини Сієнської.

Тіло святої Агеси зберігало нетлінність 300 років, а зі стопи й долоні текло миро. Канонізована 1726 року.

Зображають святу в домініканському габіті. Атрибути – Дитятко Ісус, ангел, лілія, модель монастиря.

Уклала Юлія Бойко
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.