Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 2 квітня, вівторок

Літургія на кожен день, 2 квітня, вівторок

(фіол) Вівторок ІV тижня Великого Посту
Якщо ти з досвіду побачив, що людські засоби не дають повноти життя, то почувши питання Ісуса: “Чи бажаєш одужати?” – скажи Йому: “Так, хочу одужати і ввійти в служіння!” Перебувай далі в покаянні: між терзаннями власної душі і великим Божим Милосердям.


Колекту можна взяти зі спомину св. ФРАНЦИСКА З ПАОЛО, пустельника

АНТИФОН НА ВХІД
Ви всі, спраглі, йдіть до води, * – говорить Господь, – * навіть і ті, в кого грошей нема, йдіть, і пийте з радістю.

КОЛЕКТА

Господи, нехай святий час покути та молитви приготує серця Твоїх вірних, † щоб вони могли гідно пережити пасхальну тайну * та сповістити світові радісну новину про Твоє спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, який вивищуєш смиренних, Ти обдарував славою обраних святого Франциска, † вчини, щоб ми за його заслугами і прикладом * осягнули нагороду, обі цяну смиренним. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єз 47, 1-9. 12
Читання з Книги пророка Єзекиїла.
Тими днями ангел привів мене назад до входу в Господній храм, аж ось з-під порога храму тече вода на схід, бо храм стояв лицем на схід. Вода текла з-під споду з правого боку храму, на південь від жертовника. І вивів мене північними ворітьми й зовні обвів мене до зовнішніх воріт, звернених на схід, аж ось вода точилася з правого боку. Пішов той чоловік на схід, і державши в руці вимірювальний шнурок, відміряв тисячу ліктів, і перевів мене через воду; води було по кісточки. Відміряв ще тисячу й перевів мене через воду; води було по коліна. І ще відміряв тисячу й перевів мене; води було по крижі. І ще відміряв тисячу, та потік уже був такий, що я не міг перейти, бо вода була так високо, що треба було плисти, не можна було перейти потоку. І сказав мені: «Бачиш, сину людський?» І повів мене й привів назад на берег потоку. Як я обернувся назад, аж ось на берегах потоку дуже багато дерев по цім і по тім боці. І сказав до мене: «Ця вода тече в східній край: вона пливе Аравою й увіллється в море; вона ввіллється в море, й вода в ньому стане здоровою. Скрізь, де пройде той потік, кожна жива тварина, що рухається в ньому, буде жити. Риби буде дуже багато, бо там, де пройде ця вода, оздоровить усе, і де пройде той потік, усе буде жити. Понад потоком, на його берегах, по цім і по тім боці, будуть рости усякі овочеві дерева; листя на них не буде в’янути, і плоди на них не будуть переставати родити; вони будуть щомісяця достигати: бо вода для них тече зі святині. Плоди їхні будуть на поживу, а листя – на ліки». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 46, 2-3. 5-6. 8-9
Бог Сил із нами, Він – нам оборона.
Бог – наш захист і сила, *
велика допомога у бідах.
Тому не злякаємося ми, коли земля здригнеться, *
і в серце морів поваляться гори.
Бог Сил із нами, Він – нам оборона.
Його протікаючі ріки веселять Боже місто, *
Всевишнього святу оселю.
Бог посеред нього, воно не похитнеться, *
Бог удосвіта йому допоможе.
Господь Воїнств із нами, *
Бог Якова, наш Притулок!
Прийдіть і погляньте на діла Господні, *
які чудеса поклав Він на землю.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 51, 12а і 14а
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Серце чисте створи в мені, о Боже,
і поверни мені радість свого спасіння.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 5, 1-3а. 5-16
† Читання святого Євангелія від Йоана.

Було юдейське свято, й Ісус піднявся в Єрусалим. Є в Єрусалимі біля Овечої брами купальня, що по-юдейському називається Витезда, яка має п’ять критих ходів. У них лежало багато недужих, сліпих, калік, сухих. Був же там один чоловік, який тридцять вісім років перебував у своїй недузі. Ісус, побачивши його, як лежав, і, знаючи, що він уже багато часу хворіє, сказав йому: «Чи ти хочеш стати здоровим?» Хворий відповів Йому: «Пане, не маю людини, щоб, коли буде збурена вода, вкинула б мене до купальні. Коли ж я приходжу, то інший уже спускається раніше за мене». Каже йому Ісус: «Устань, візьми ложе своє і ходи!» І чоловік тут же став здоровим, узяв своє ложе і почав ходити. Була ж того дня субота. Тому юдеї казали до зціленого: «Нині субота, і не можна тобі носити своє ложе». Він же відповів їм: «Той, хто зробив мене здоровим, сказав мені: “Візьми своє ложе і ходи!”» Вони запитали його: «Хто той чоловік, який сказав тобі взяти й ходити?» Оздоровлений не знав, хто Він, бо Ісус віддалився, оскільки на тому місці був великий натовп. Згодом Ісус зустрів його в храмі й сказав йому: «Ось ти став здоровим. Вже не гріши, щоби чого гіршого не сталося тобі». Пішов цей чоловік і сповістив юдеям, що це Ісус був тим, хто зробив його здоровим. І стали юдеї переслідувати Ісуса за те, що робив таке в суботу. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Омиті водами святого Хрещення, просімо Господа:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона святими таїнствами, як цілющою водою, укріплювала наші серця та душі.
2. Молімося за катехуменів, щоб вони добре приготувалися до прийняття таїнства святого Хрещення.
3. Молімося за людей, душі яких вкриті проказою гріха, щоб вони омили їх у таїнстві Примирення.
4. Молімося за наші сім’ї та родини, щоб вони завжди жили згідно з обітницями, які дали під час святого Хрещення.
5. Молімося за померлих, щоб Господь обдарував їх вічною радістю на небесах.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, отримавши прощення, вже більше не ставали на дорогу гріха.

Господи наш і Боже, Ти у видимих знаках уділяєш нам неви­димих благодатей, зціли наші душі від усякої хвороби гріха і веди нас дорогою святості. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Приносимо Тобі, Господи, дари, які Ти нам дав, † щоб вони забезпечили допомогу Твоєї творчої сили для нашої смертної природи * і стали для нас запорукою безсмертя. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господь – мій пастир: нічого мені не бракуватиме. * На буйних пасовиськах Він дає мені лежати; * веде мене на тихі води. * Він відживляє мою душу. (Пс 23 (22), 1-2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, очисти милостиво наші душі та віднови їх у небесному таїнстві, * вчини, щоб і наше тіло також знайшло у ньому допомогу в земному і в прийдешньому житті. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Милосердний Боже, вчини, щоб завжди існував люд, вірний Тобі, † і дозволь у своїй милості, * щоб він постійно отримував те, що йому допомагає. Через Христа, Господа нашого.