Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Відійшов до Господа о. Юзеф Чарнік, настоятель парафії св. Мартина в Новому Місті

Відійшов до Господа о. Юзеф Чарнік, настоятель парафії св. Мартина в Новому Місті

Сьогодні вночі в польській лікарні у віці 67 років відійшов до Господа отець Юзеф Чарнік, священик Львівської архідієцезії, настоятель парафії святого Мартина в Новому Місті. Похорон отця Юзефа відбудеться в понеділок, 12 лютого, о 13:00 в Дуклі (парафія святої Маргарити).
Вічне спочивання дай йому Господи, а світло віковічне нехай йому світить!
Про це повідомляє Львівська архідієцезія.

Отець Юзеф Чарнік народився 1951 року в Дуклі. 1975 року був рукоположений у священики Перемишльської дієцезії. У перші роки священства працював вікарієм і катехитом у різних парафіях Перемишльської дієцезії (Нова Шажина, Дидиня, Поляньчик, Пшевротне, Мєндзижеч, Піла). 1991 року архієпископом Мар`яном Яворським прийнятий для служіння у Львівській архідієцезії.

Спочатку отець Чарнік був вікарієм у парафії в Галущинцях. З 1992 по 2010 рік був адміністратором парафії святого Антонія в Лосячі. Здійснив ґрунтовний ремонт храму в Лосячі, а також філіальних храмів (зокрема в місті Скала-Подільська). Повернув у власність парафії та відремонтував плебанію в Лосячі.

2000 року призначений до пресвітеріату Львівській архідієцезії.

2010 року призначений настоятелем парафії в Новому Місті (Старосамбірський район, деканат Самбір).

Парафія в Новому Місті належить до тих небагатьох із Львівської архідієцезії, яка витримала весь період Радянського Союзу. На щастя, храм не розділив долі тих, які стали складами, кінозалами, колгоспними приміщеннями тощо, завдяки героїчній позиції отця Яна Шетелі, який після війни і зміни кордонів не кинув парафії, а залишався в ній до 1990 року.

Отець Юзеф Чарнік старався, щоби щоб пам`ять про його попередника жила. Саме його ідеєю було розмістити при вхідних дверях до храму в Новому Місті пам'ятну таблицю із зображенням отця Яна.

Отець Юзеф також був опікуном місця – братньої могили на місцевому цвинтарі. Там поховані в'язні німецької виправної колонії у Передільниці. Саме за часів настоятельства отця Юзефа, 2014 року, польська Рада охорони пам'яті боїв і мучеництва поставила пам'ятник на спомин жертв Передільниці.

У пам'яті парафіян та гостей незабутніми залишаться відпусти на честь святого Мартина. Наслідуючи людей доброї волі з рідної дукльської землі,  отець Юзеф запровадив звичай ділитися булками святого Мартина. 2017 року отця запитали: «Чи будуть гуси святого Мартина?» (питання пов`язане з легендою про святого). Він пообіцяв, що наступного року будуть…

У нього було багато планів. Власними силами відновив бічну каплицю храму. Шукав засобів на відновлення храму-пам'ятки архітектури в Новому Місті. Відновив плебанію – дім отця Яна Шетелі. Весною цього року мав розпочати ремонт філіального храму в Ґрабівниці.  Планував урочисту інтронізацію мощей святого Яна з Дуклі.

З весни 2017 року формально став емеритом, але не залишив праці в парафії.

Раптова смерть змусила залишити все.
Нехай спочиває в мирі.

Отець Яцек Валіґура
Новини з України Мінкульт планує відреставрувати костел св. Миколая Міністерство культури, молоді та спорту в 2020 році планує відреставтувати 5 архітектурних об’єкти за 114 мільйонів гривень. Зокрема, й костел святого Миколая у Києві, пише LB.ua з посиланням на заступницю голови міністерства Світлану Фоменко.