Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Роздуми над Розарієм у час війни

Роздуми над Розарієм у час війни

Роздуми над Скорботними таємницями Розарію. Час війни спонукає до особливо глибокого входження у таємницю страждання, коли ми також переживаємо нашу хресну дорогу. 
Перша Скорботна таємниця. Молитва Ісуса у Гетсиманському саду

"....Обгорнена смертельним сумом душа моя! Залишіться тут, і пильнуйте зі Мною..."

Ісус та апостоли у Гетсиманському саду. Ми з Ісусом у Гетсиманському саду. Ми не знаємо, що буде далі.

Ми не знаємо, якою буде наша хресна дорога і ЩО доведеться пройти. Наша пильність часто засинає, піддаючись на примари світу цього. Навіть коли голос Ісуса промовляє: «пильнуйте зі Мною» чи чуємо? Чи слухаємо? Чи виконуємо? Нехай омине Мене чаша ця.

Але не як я хочу, а як Ти, Отче...

Отче, допоможи нам завжди бути з Тобою, навіть коли зрадник наблизився, і вже близько солдати, які ведуть на хресну муку. Молімось за Україну!


Друга Скорботна таємниця. Бичування Ісуса

Ще кілька днів тому натовп падав доліниць, стелив одяг, кричав «Осанна!». Зараз той же натовп кричить: «Розіпни! Ми не маємо іншого царя крім кесаря». Крім загарбника.

Натовпе, ти кричиш «розіпни» Того, хто годував тебе хлібом і рибою, хто зцілював твоїх сліпих, глухих, хворих, прокажених, хто воскрешав твоїх померлих, хто як ніхто був милосердний до твоїх грішників, хто виганяв з тебе демонів, і хто проголосив, що Любов та Істина понад усе.

Ти кричиш «Розіпни!!!» Того, Хто готовий життя віддати за друзів і дітей своїх. Навіть невірних. Навіть тих, хто Його жорстко б’є бичами, хто відвертається, покидає і зрікається. Навіть у цей час Ти Ісусе, любиш кожного з них. Кожного з нас.

Молімось за нашу країну, яка вже котрий день бичована та видана на смерть тими, хто називав себе братнім народом. Наверни їх Господи, дай їм покаяння. Змилуйся над нами!


Третя Скорботна таємниця. Вінчання Ісуса терновим вінцем

Ти, Ісусе, Цар слави. Тебе коронували. Вінком з терня. Цей вінець став короною Мого Царя, вінцем слави.

На Тебе плювали, Тебе осуджували, над Тобою глузували. Чи підемо ми за Тобою тоді, коли весь світ плюватиме на нас та осуджуватиме? Чи готові ми прощати і молитись за ворогів?

Навіть тоді, коли страшно, боляче і ненависть засліплює через кривду. Чи готові ми бачити Тебе Ісусе тоді, коли по-людськи, здається, що цього не витримати? Чи готові ми допомогти нести хрест іншим, як це зробив Симон з Киренеї?

Навіть тоді, коли цей хрест закривавлений, пахне вибухами, сльозами, криками та сповнений болем? Чи готові ми, Ісусе, бачити Тебе у стражденних, покинутих та закатованих?

Молімося за жертв цієї війни…


Четверта Скорботна таємниця. Хресна дорога Ісуса

Цікаво, що б казав світ, якби Ти прийшов тепер. Якби Тебе розпинали тепер. На очах в усіх? Скільки би було коментарів, постів, репостів, закликів молитися, глибоких занепокоєнь, іронічних усміхів, коментарів блогерів та аналітиків?

Скільки було б тих, хто не ховаючись за соцмережами, спинами, ідеалами були б готові піти за Тобою на Голгофу? Просто вийти з натовпу, подати хустку, витерти обличчя… Просто побути під Твоїм Хрестом. Підтримати Марію, взяти її під свою опіку?

Подивитися очі в очі нелицемірно та відчути Твій біль… Бути з Тобою до кінця?

Навіть на Хресті, коли пошматоване Твоє Тіло, зранене терням чоло, пробиті руки і ноги, навіть коли Ти помираєш найстрашнішою смертю, яку тільки могли вигадали твої діти, що піддалися на зло, навіть зараз Твої безмірно глибокі очі дивляться на кожного з любов’ю. Прости їм, бо не знають що творять…

Прости нам Отче, бо не знаємо що творимо…

Будь ТИ суддею за зруйновані життя, вбитих дітей, за знищені міста країни, яка знаходиться у центрі Європи. І яка зараз іде хресною дорогою….


П’ята Скорботна таємниця. Розіп’яття і смерть Ісуса

Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув?

Боже мій, чому ти мене покинув?

Крик з хреста. Волання тих, хто у стражданні.

Ти не покинув тих, хто в болі...

Ти поруч. Ти тримаєш їх за руку. «Навіть коли я піду долиною темряви, я не боюсь – бо Ти зі мною, Господи» Заради цього ти віддав своє життя на хресті. Ти завжди поруч. Навіть тоді, коли хрест і смерть. Смерть це не кінець.

Після смерті іде Воскресіння і вознесіння.

Захисти Господи нашу країну Твоєю Пресвятою Кров’ю, яку Ти пролив за нас на хресті!

Джерело: Veritas

Зображення: Shutterstock