Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Допомога Лицарів Колумба для Києва

Допомога Лицарів Колумба для Києва

Антикризовий штаб Львівської архідієцезії на чолі з єпископом-помічником Едвардом Кавою у співпраці з Орденом Лицарів Колумба, місією «Карітас-Спес» Львівської архідієцезії та Фондом «Даймо надію» продовжують активно працювати над забезпеченням гуманітарною допомогою осіб постраждалих від воєнних дій – як біженців, так і тих, що не змогли виїхати з охоплених активними воєнними діями територій.
Про це повідомляє Львівська архідієцезія.

Станом на сьогодні, осередки для біженців створені на базі монастирів та парафій Львівської архідієцезії, яка включає в себе 4 області, прийняли близько 3,5 тисяч осіб. Їх забезпечують гарячою їжею, засобами гігієни, одягом та іншими речами першої необхідності. Але основні зусилля кинуті на те, щоб подолати продовольчу кризу, яка виникла в обстрілюваних та бомбардованих регіонах. Там зупинилися виробничі потужності, які забезпечували населення продуктами харчування, зупинилася логістика і люди опинилися без їжі, води і часто навіть без доступу до зв’язку.


Саме тому Антикризовий штаб активно співпрацює з місцевими єпископами та представниками державної влади, щоб не лише мати чіткі уявлення про потреби, але і впевненість, що допомога дійде до максимальної кількості потребуючих і доїде всюди, де на неї чекають. Бо лише спільними зусиллями вдасться подбати про якомога більшу кількість людей.

Юрій Малецький, Національний Делегат Лицарів Колумба в Україні, котрий особисто бере участь у всіх процесах прийому та відправки гуманітарних вантажів по всій Україні, розповів, що до Лицарів Колумба надійшло звернення від КМДА з проханням допомогти із продуктами харчування, засобами особистої гігієни та медикаментами.


16 березня, з благословення єпископа-помічника Львівської архідієцезії Едварда Кави, ми завантажили 60 тонн їжі, води, медикаментів, а також медичні ноші, перев’язочні матеріали та інші речі першої необхідності і відправили усе це на Київ, відповідаючи на запит мера столиці – Віталія Кличка. Гуманітарний вантаж зібрали Лицарі Колумба, які активно з перших днів війни включилися у допомогу українцям у цей драматичний період нашої історії.

Голова Антикризового штабу, єпископ Кава підрахував, скільки допомоги було отримано і розподілено від початку війни:
-Від перших днів війни і до сьогодні ми прийняли і різними шляхами відправили туди, де це дуже потрібне близько 60 великих вантажівок продовольчих товарів (так званих тірів). На даний момент, близько десяти фур очікують на розвантаження, сортування і відправку. Уся гуманітарна допомога, яку ми отримуємо не залишається в нас на довго. Якщо ми знаємо, який конкретно вміст вантажу, то часто ще на етапі транспортування ми визначаємо, до кого далі він поїде. Продукти харчування довготривалого зберігання, вода, медикаменти та засоби особистої гігієни – це те, що зараз потрібне найбільше. Багато приходить одягу. Ми передаємо його до осередків, що приймають біженців і там його отримують люди, які втікали зі своїх палаючих помешкань і зруйнованих будинків хто у чому був і зараз потребують буквально всього. Але також докладаємо пакунки з одягом у кожний транспорт, бо і там він комусь теж буде потрібний.


Саме відправили, завдяки Лицарям Колумба, вагон гуманітарної допомоги для Київської міської державної адміністрації. Заступник пана Кличка контактується з нами, зголошує конкретні потреби і ми намагаємося ці потреби забезпечити. Також завантажили два вантажівки для єпископа Київсько-Житомирської дієцезії Віталія Кривицького, щоб у них там на місці був запас продуктів, на випадок, якби ситуація у столиці погіршилася, щоб можна було продовжувати допомагати людям, які там залишаються.


На жаль гуманітарна криза викликана війною поглиблюється. Але завдяки активній допомозі, яка надходить з усіх куточків світу, а також завдяки жертовному служінню релігійних, громадських та державних організацій і невтомності волонтерів вдається робити дуже багато добра.