Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 17 березня, четвер

Літургія на кожен день, 17 березня, четвер

(фіол) Четвер ІІ тижня Великого Посту
Завданням притчі про Лазаря і багача не є засудження багатства, але допомога зрозуміти справжню цінність життя. Називання бідного конкретним іменем вже на початку показує нам, що цінність людини випливає з факту створення її єдиною, неповторною й унікальною. Це дозволяє відкрити свою гідність у факті покликання до життя і прийняти цю історію, яку маєш, з покорою, бо ти знаєш, хто тебе створив і хто дбає про тебе. Багач без імені помилився в самовизначенні, тому страждає він і всі подібні до нього.
Колекту можна взяти зі спомину св. ПАТРИКА, єпископа.
Св. Патрик народився в Британії близько 385 року. Схоплений ірланд- ськими піратами, шістнадцятилітній хлопець потрапив у неволю до Ірландії. Через 6 років втік з неволі та вступив до абатства св. Германа в Оксер у Франції. Після 432 року повернувся до Ірландії як єпископ, палаючи бажанням здобути цей край для Христа. Під час своєї 30-річної місіонерської праці, незважаючи на різні труднощі, покрив цей край мережею церков та монастирів. Помер 17 березня 461 року в Північній Ірландії. Св. Патрик є покровителем Ірландії та Ісландії.

АНТИФОН НА ВХІД
Вивідай мене, о Боже, і спізнай моє серце, * випробуй мене й спізнай мої задуми! * І подивись, чи є в мені якась лиха дорога, * і веди мене дорогою давньою.

КОЛЕКТА
Боже, відновителю і шанувальнику невинності; † приверни до себе серця Твої х слуг, щоб ми, сповнені ревністю через Святого Духа, * були міцними у вірі та витривалими у діяннях. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти призначив єпископа Патрика для проповідування Твоєї слави народам Ірландії, † вчини завдяки його заслугам і заступництву, * щоб ті, хто хвалиться іменем християн, завжди звіщали людям Твої  величні діла. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 17, 5-10
Читання з Книги пророка Єремії.
Так говорить Господь: «Проклятий той, хто уповає на людину і покладає на тіло свою силу, чиє серце відступає від Господа. Він, мов та билина у степу без листя, не спроможна бачити добра, коли воно надходить, і живе на сухих місцях у пустині, на землі солоній та безлюдній. Щасливий чоловік, який на Господа уповає і чия надія в Господі. Він, немов дерево, посаджене над водою, що до потоку простягає своє коріння; як прийде спека, воно не боїться, і листя його зеленіє; у рік посухи йому байдуже, воно не перестає родити. Лукаве над усе у світі серце людське – і незціленне! Хто його збагнути може? Я, Господь, вивідую серце, випробовую нутро, щоб відплатити кожному за його діяннями, за плодами його вчинків». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 1, 1-2. 3. 4 і 6
Благословенний, хто довіривсь Богу.
Блаженний чоловік, який не ходить за радою безбожних, *
не стає на дорогу грішних †
і в згромадженні насмішників не засідає,
але в законі Господньому його бажання; *
і він роздумує день і ніч над Його законом.
Він буде, як дерево, посаджене над водними потоками, *
яке дасть плід свій у свою пору;
і листя якого не зів’яне, *
і все, що він учинить, буде вдалим.
Не так безбожні, не так! *
Вони – мов полова, яку вітер розвіває.
Адже Господь знає праведних дорогу, *
а дорога безбожних загине.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Лк 8, 15
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Блаженні ті, хто, почувши слово щирим і добрим серцем,
бережуть і приносять плід у терпеливості.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 16, 19-31
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус сказав фарисеям: «Один чоловік був багатий, одягався в багряницю та вісон і розкішно бенкетував щодня. А якийсь бідний, на ім’я Лазар, лежав перед його ворітьми у струпах і бажав насититися тим, що падало зі столу багатого; та й пси приходили й лизали його рани. Сталося, що бідний помер, і віднесли його ангели на лоно Авраама; помер же й багатий, і його поховали. І в аду він, терплячи муки, звів свої очі й побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні, й закричав, гукаючи: “Батьку Аврааме, змилосердься наді мною і пошли Лазаря, щоби змочив кінчик свого пальця у воді й охолодив мій язик, бо мучуся в цьому полум’ї”. Та Авраам промовив: “Дитино, згадай, що ти отримав свої блага за свого життя, так як Лазар – лихо. А тепер він тут втішається, ти ж – мучишся. І крім усього цього, між нами й вами покладена велика безодня, щоб ті, які бажають перейти звідси до вас, не змогли, і щоби звідти до нас не переходили”. Той же відказав: “Благаю тебе, батьку, пошли його до дому мого батька, бо маю п’ятьох братів, нехай засвідчить їм, щоб і вони не прийшли на це місце страждання”. Та Авраам відповів: “Вони мають Мойсея та пророків: хай їх слухають”. А той мовив: “Ні, батьку Аврааме, коли ж хто з мертвих прийде до них, то покаються”. Він же сказав йому: “Якщо Мойсея і пророків не слухають, навіть якби хто з мертвих воскрес, не повірять”». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Вислухавши притчу Христа про багача та Лазаря і повчання пророка Єремії про неправильну дорогу тих, хто уповає на багатства та людей, просімо у Господа духа вбогості для нас – Христової Церкви:
1. Молімося за вбогі християнські спільноти, щоб вони насамперед були багаті вірою та добрими вчинками.
2. Молімося за всіх голодних і бездомних, щоб не бракувало ніколи охочих прийти їм на допомогу.
3. Молімося за священиків, щоб вони занадто не дбали про матеріальні блага, а насамперед думали про блага духовні.
4. Молімося за багатодітні сім’ї, щоб держава і оточення ставилися до них з приязню і допомагали у вихованні дітей.
5. Молімося за всіх померлих, а особливо за наших предків, які страждали за віру, щоб Господь винагородив їхню стійкість нев’янучим вінцем слави у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, уподібнюючись до Христа, ніколи не нарікали на нестатки і за все дякували Богу.
Отче, поглянь на свою Церкву і вчини, щоб вона завжди була вірна духові Євангелія, служачи вбогим з радістю та любов’ю. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: освяти наші зречення цією жертвою, * щоб зовнішні великопісні покутні вчинки сприяли нашій внутрішній переміні. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Щасливі ті, що їх дорога бездоганна, * що ходять за Господнім законом. (Пс 119 (118), 1)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, нехай триває в нас дія цієї жертви * і нехай зміцнюються її плоди в нашому житті. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Господи, пригорни своїх дітей † і дай прохаючим Тебе допомогу своєї благодаті, * щоб вони раділи Твоєю опікою і пануванням. Через Христа, Господа нашого.