Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » «Баварський Фра Анджеліко» та свято Христа, Верховного і Вічного Священника

«Баварський Фра Анджеліко» та свято Христа, Верховного і Вічного Священника

Цього року вже десятий раз поспіль, завдяки Бенедикту XVI, Церква має нагоду відзначати свято Ісуса Христа, Верховного і Вічного Священника. Одним із найпопулярніших зображень до цього свята можна вважати ілюстрацію з Христом Первосвященником, про яку хочемо сьогодні розповісти.  
У виданні Римського Месалу за 1911 рік на фронтиспісі розташоване зображення Ісуса Христа, Найвищого Священника. Ілюстрації до Месалу створив німецький редемпторист бр. Макс Мшальцль. Месал видано у відомому німецькому видавництві, що належало родині Пуштет. Філіали фірми у другій пол. ХІХ ст. були відкриті в Америці та Італії. Видавництво спеціалізувалося на літургійних книгах. 



На малюнку бачимо Ісуса Христа, який вдягнений у тогочасні літургійні шати. Навколо Нього – золотава мандорла. Вона зазвичай використовується у зображеннях Ісуса Христа (Преображення, Воскресіння, Доруге пришестя) та символізує сяйво Господньої слави. Ліворуч та праворуч від Христа зображені пелікан та фенікс. 

Пелікан – образ, який прийшов з античних легенд. За римським вченим-енциклопедистом і письменником Плінієм Старшим, пелікан рятує своїх пташенят від смерті, годуючи їх власною кров’ю і плоттю. Отже в III столітті образ пелікана входить в християнське мистецтво і стає стійким символом Христа, який віддав Свою Плоть і Кров для порятунку людей. До тогож зображення пелікана, що сидить на гнізді, покриваючи крилами своїх пташенят, нагадувало перших християн слова Спасителя: «Єрусалиме, Єрусалиме! .. Скільки разів Я хотів зібрати дітей твоїх, як та квочка збирає під крила курчаток своїх …» (Мт 23,37).

Фенікс – чарівний птах, чий образ прийшов з древніх єгипетських міфів. Згідно з легендою, переказаною Геродотом, він вмирає раз на п’ятсот років, спалюючи себе на жертовному вогні, і кожен раз знову відроджується з попелу. Для християн цей міф символізував воскресіння Ісуса Христа. Ранньохристиянський письменник Лактанцій, що жив при імператорі Діоклетіані (III ст.), написав поему «Птах Фенікс», в якій порівнював цю птицю з Ісусом Христом, що витерпів розп’яття і смерть, і воскрес із мертвих. 

Біля ніг Христа бачимо Мельхіседека та Аарона, які шанобливо схиляються перед Найвищим Священником. 

Автор графіки – брат Макс Шмальцль (1850-1930) походив з баварської католицької родини, яка була віддана справі церковного мистецтва. Старший брат Макса та племінники були відомими на той час живописцями. 

Після здобуття спеціальної освіти Макс вступив до монастиря редемптористів у Гарс-ам-Інн. Усе своє монаше життя він прожив був братом, не прийнявши свячень пресвітерату. 



Редемпторист мав свій унікальний стиль у зображеннях, якому він залишився вірним до кінця свого життя. Це був покірний, благочестивий та працьовитий чернець-живописець. Завдяки співпраці з видавництвом родини Пуштет, праці Шмальцля стали відомими у широких релігійних колах. Це були не лише зображення до літургійних книг, а й творів та літератури на релігійну тематику. Крім того, талант редемпториста проявився у оздобленні вівтарів, храмів та інших релігінйих предметів.

Зазвичай, скромний ченець не підписував свої роботи, але іноді можна натрапити на ініціали «FMS» або «FrMSch».
Історія Церкви Непорочне Серце Марії обов’язково переможе. Хроніка подій Фатіми 25 березня 2022 р. Папа присвятив Росію і Україну Непорочному Серцю Діви Марії, виконуючи тим самим Фатімські пророцтва та пов’язані з ними обітниці миру та перемоги добра. Для більшості українців ця посвята була актом солідарності та підтримки з боку Ватикану та черговою молитвою про припинення війни. Проте духовне значення та місце в історії цієї події важко переоцінити, адже факти з недалекого минулого говорять самі за себе. Не буду вдаватися у детальний опис, просто подам дати у хронологічному порядку. «Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!» (Мт 13, 9).