Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Істина, про яку свідчить Хрест. Коментар до Євангелія

Істина, про яку свідчить Хрест. Коментар до Євангелія

Царство, про яке говорить Ісус, грунтується на істині. І Він, як Цар, приходить, щоб засвідчити істину, щоб розповісти її кожному – не словами, а власним Тілом, на Хресті.
Читання святого Євангелія від Йоана (18, 33б-37)

Того часу Пилат запитав Ісуса: «Чи Ти Цар юдеїв?» Ісус відповів: «Чи ти це від себе говориш, чи інші тобі сказали про Мене?» Пилат відповів: «Хіба я юдей? Твій народ і первосвященики видали Тебе мені. Що Ти зробив?» Ісус відповів: «Царство Моє не від цього світу; якби Моє царство було від цього світу, Мої слуги воювали би, щоб Я не був виданий юдеям. Нині ж Моє царство не звідси». Тоді Пилат Його запитав: «То Ти таки Цар?» Ісус відповів: «Це ти кажеш, що Я Цар. Я для того народився і для того прийшов у світ, щоби дати свідчення істині. Кожний, хто від істини, слухає Мій голос».

Наприкінці літургійного року розважаємо над сторінкою Євангелія від Йоана. Перед нами – сцена допиту Ісуса Пилатом. Це перша зустріч Пилата з Ісусом, тому питання, з якого прокуратор розпочинає допит, дещо дивує: "Чи Ти Цар юдеїв?" Ісуса приведено до преторії як злочинця (пор. 18, 30), але зараз саме цей чужинець, представник Римської імперії відчуває в Ньому незрозумілу силу, яку юдеї відмовляються визнати. Ісус відповідає питанням: "Чи ти це від себе говориш, чи інші тобі сказали про Мене?" Ситуація змінюється. Тепер вже Ісус – той, хто допитує. Бог досліджує серце людини, чи воно спроможне відкритися на істину та її прийняти.

І помітивши розгубленість Пилата – той майже виправдовується перед Ісусом – пояснює, на чому побудовано Боже царство: "Царство моє не від цього світу; якби моє царство було від цього світу, мої слуги воювали би, щоб Я не був виданий (...)". Царство, про яке говорить Христос, є іншим і базується на інших, несхожих на земні царства, засадах. Слова про слуг, які б воювали, не означають, що Ісус опинився перед Пилатом через те, що забракло небесного війська, аби Його захистити. Бог дозволяє на те, щоб Його було приведено на людський суд і засуджено на смерть, саме тому, що Його Царство – інше, відмінне від цього світу, далеке від логіки владності й насильства.

Царство, про яке говорить Ісус, грунтується на істині. І Він, як Цар, приходить, щоб засвідчити істину, щоб розповісти її кожному – не словами, а власним Тілом, на Хресті. Христос Цар приходить, щоб власним життям сповістити істину про Божу любов. І саме ця істина – єдине, що може протистояти насильству й неправді цього світу та визволити нас з-під його влади.

Питання

Коли Ісус досліджує моє серце, що Він там бачить? Прагнення істини чи бажання йти за ілюзіями цього світу?

Господь Ісус стверджує істину Божої любові, віддаючи власне життя за нас. А як я можу свідчити про істину?

Ірина Кладій для КМЦ
Літургійний зошит Вийти з тенет нашого серця. І неділя Адвенту Євангеліє не лише запевняє нас в тому, що Бог не залишає людей у час, коли реальність цього світу добігає кінця, і не тільки спонукає покладатися на Господа, який залишається вірним своїм обітницям, але й фокусує увагу на поведінці людини. Так, насправді, Бог приходить, аби нас визволити, але правдою є й те, що ми – не просто спостерігачі того, що відбувається в нашому житті.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.