Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Вітальні слова архієпископа Мокшицького під час інґресу в Одесі

Вітальні слова архієпископа Мокшицького під час інґресу в Одесі

Шановний Отче єпископе Броніславе!
Коли у 2002 році святий Йоан Павло ІІ покликав до існування Одесько-Сімферопольську дієцезію, він запросив Тебе, щоб Ти своїм досвідом та пастирською ревністю, сформував її, стаючи її першим дієцезіальним єпископом.
Ми усвідомлюємо собі, що завдання, яке було поставлене перед Тобою, було дуже складним. Нова дієцезія нараховувала тоді лише 18 парафій з 18 священиками. Однак для Тебе, який зазнав комуністичних переслідувань у своєму житті, ця ситуація стала черговим завданням, яке треба було виконати на благо Церкви.

Не покладаючи рук та довіряючи Божому Провидінню, Ти, як Добрий Пастир, задовольняв потреби розкиданих по величезній території дієцезії вірних, засновував для них нові парафіяльні громади. Таким чином за ці 18 років було збудовано 33 храми, стільки ж парафіяльних будинків та плебаній.

Ти не одноразово звертався до священиків з запрошенням до праці в дієцезії. І так на сьогодні тут працює близько 70 священиків, які служать у 53 парафіях.

Ти також відважився на оновлення одеської катедри, що вражає своєю красою та естетикою. Подбав про утворення Курії та Єпископського Суду. Запросив чоловічі та жіночі чернечі Згромадження. Знаючи, наскільки бідною є Церква і наскільки складно вести душпастирство в таких умовах, Ти невтомно шукав засобів для утримання дієцезіальних спільнот.

Ми добре знаємо, що посеред великої радості Ти переживав складні й болючі моменти. Так було і з анексією Криму, і що за цим слідувало - вимушеним поділом дієцезії. Надію дає той факт, що й надалі живуть там парафії і що з ними залишився також їхній Пастир, Твій єпископ-помічник.

Ти страждав і переживав складну ситуацію, яка у вільній Церкві стала ніби терниною, яка болить ще більше, бо удару завдана з того боку, звідки найменше його сподіваєшся.

Незважаючи на ці труднощі, Ти згодився на роль голови Конференції Єпископів України і гідно виконував це завдання.

Сьогодні, коли завершується Твоє пастирське служіння, і Ти передаєш дієцезію в руки добре знаного Тобі єпископа Станіслава, можеш бути впевненим, що Ти не змарнував свого часу. Твоє служіння першого єпископа дієцезії записано в історію як служіння творця та організатора, як служіння турботливого пастиря.

У листі, в якому Ти звернувся до вірних, Ти дякуєш, перепрошуєш і просиш всіх про молитву за Тебе: за життя і після смерті.
Від імені Конференції Єпископів, спільнот богопосвяченого життя та всіх вірних дозволь подякувати за добро Твоїх дій, слів і молитви. Ми хвалимо Бога за дар Твого покликання і дякуємо за достойну і гідну наслідування його реалізацію.

Отче єпископе Броніславе!

Ти не змарнував віри, яку передали Тобі батьки. Не занедбав свого служіння як священик і як єпископ. Не дав згіршення своїм вірним, але зміцнював їхню віру. Тому за Аароном, виконуючи прохання про молитву, прошу Бога, щоб Тобі благословив, оберігав, помилував Тебе, обдарував своїм миром і вдячністю Спільноти Церкви.

Шановний Отче єпископе Станіславе!

Вітаю Тебе з вступом в обов´язки ординарія Одесько-Сімферопольської дієцезії!
Нехай Господня благодать та Боже Провидіння постійно веде Тебе. Нехай освітлює Тебе та Твоє служіння світло та дари Святого Духа. Нехай це служіння проникає радість та вдячність довіреної Тобі спільноти священиків, богопосвячених осіб та усіх вірних дієцезії. Нехай кожний день буде на більшу Божу славу і розповсюдження Христової науки та віри на цій землі.
Божого благословення та всіх благ!

Джерело: Львівська архідієцезія