Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Сирія: 11-та річниця війни, про яку забувають

Сирія: 11-та річниця війни, про яку забувають

Сирії, країні, де 11 років тому розпочалася війна, що забрала вже пів мільйонів життів.
Про це пише Vatican News.

«Сумно бачити повторення в Україні таких самих страшенних картин болю, побачених у Сирії: знищені квартали, загиблі, мільйони біженців, застосування неконвенційної зброї, такої як касетні бомби, бомбардування лікарень і шкіл», – сказав кардинал Маріо Дзенарі, Апостольський Нунцій в Сирії, в інтерв’ю для ватиканських медіа, приуроченому до 11-ї річниці початку війни в Сирії, що припадає на 15 березня.

«Не дозвольте, аби надія померла!». Із таким закликом кардинал Дзенарі звертається при кожній можливій нагоді. Але що потрібно зробити, аби цього не сталося в країні, де війна забрала вже пів мільйона життів, де приблизно 5,5 мільйонів стали біженцями, а ще 6 мільйонів – внутрішньо переміщені особи? Відповідаючи на це запитання, нунцій з гіркотою визнає, що «надія вже покинула серця багатьох людей, особливо, серця молоді, що не бачить майбутнього в своїй країні та стараються емігрувати». А країна без молоді, зазначає він, – це країна без майбутнього.

Триває також втеча з країни християн. За словами кардинала Дзенарі, протягом цих років ймовірно дві третіх християн залишили Сирію. «В цих конфліктах меншини представляють найслабшу ланку. Це є невиліковною раною для цих Східних Церков, але також велика шкода для самого ж сирійського суспільства. Християни, присутні в країні дві тисячі років, зробили важливий внесок у розвиток своєї країни, насамперед, у царині освіти та охорони здоров’я завдяки своїм висококваліфікованим і цінованим школам та лікарням. Присутність християн в сирійському суспільстві можна порівняти з вікном, відкритим у світ. Християни, загалом, мають відкриту й толерантну ментальність. З кожною християнською сім’єю, яка емігрує, вікно поступово зачиняється», – зауважив Апостольський Нунцій в Сирії.

Ватиканський дипломат також говорить про важливість того, щоби з боку преси не спадала увага до країни. За його словами, ще кілька років тому він отримував телефонні дзвінки з проханням про інтерв’ю чи про інформацію. «Тепер, – каже він, – телефон мовчить. І це ще одне серйозне нещастя, яке спіткало Сирію, яким є потрапляння в забуття».

Коментуючи новини про те, що деякі сирійці втягнуті у війну в Україні, кардинал Маріо Дзенарі зауважив, що схоже вже трапилося кілька років у Лівії, де сирійські найманці воювали за обидві протиборчі сторони. Це, за його словами, ще одне лихо, яке є наслідком війни: чимало молодих людей опинилися без роботи та навчилися обходитися зі зброєю, а тепер вербуються за кількасот доларів.
Інтерв'ю Кардинал Паролін: досить вже хаосу війни, ніколи не пізно знайти порозуміння Інтерв’ю з Державним Секретарем Апостольського Престолу: «Ми повертаємося в минуле, замість того, щоб дерзати кроки до іншого майбутнього, майбутнього мирного співжиття. На жаль, мусимо визнати, що ми не були здатними збудувати після падіння Берлінської стіни нову систему». Повна готовність Апостольського Престолу до будь-якого посередництва.