Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Бог діє там, де ми визнаємо нашу поразку. Коментар до Євангелія

Бог діє там, де ми визнаємо нашу поразку. Коментар до Євангелія

Незважаючи на те, що ми часто підлягаємо спокусі обманути себе переконанням того, що наші обмеження, слабкості є тупиком, де закінчуються наші стосунки з Богом, Бог на нас дивиться іншим поглядом. Тому що Він "не гордує серцем зламаним та упокореним" і діє саме там, де ми визнаємо власну поразку, де припиняємо вважати себе справедливими і самодостатніми, там, де ми звільняємося від ілюзій про самих себе.
Читання святого Євангелія від Луки (5,1-11)

Того часу, коли натовп тіснив Ісуса і слухав Боже слово, а Він стояв біля Генісаретського озера, то побачив два причалені до берега човни. Рибалки, зійшовши з них, полоскали сіті. Увійшовши до одного з човнів, який належав Симонові, попросив його трохи відплисти від землі. Він же сів і навчав натовпи з човна. Коли ж перестав промовляти, Він сказав до Симона: «Відпливи на глибину і закиньте ваші сіті для риболовлі!» А Симон у відповідь сказав: «Наставнику, цілу ніч трудившись, ми нічого не піймали, та за словом Твоїм закину сіті!» І, зробивши це, вони наловили силу-силенну риби, аж їхні сіті почали рватися. Тож вони дали знак товаришам у другому човні, щоби прийшли їм допомогти. І вони прийшли й наповнили обидва човни, так що ті стали потопати. Побачивши це, Симон-Петро припав до колін Ісуса, промовляючи: «Відійди від мене, бо я грішний чоловік, Господи!» Бо від ловлі риби, яку вони піймали, подив охопив його й усіх, хто був з ним, також і Якова, й Йоана, сині в Зеведеєвих, які  були спільниками Симона. І сказав Ісус Симонові: «Не бійся – відтепер ти будеш ловити людей!» І, витягнувши човни на землю, вони, покинувши все, пішли слідом за Ним. 

Читаємо сьогодні, як Ісус навчає народ з човна. "Увійшовши до одного з човнів, який належав Симонові, попросив його трохи відплисти від землі. Він же сів і навчав натовпи з човна". Ісус навчає, як робив це раніше в синагозі в Назареті, але цього разу замість амвону в Нього – човен, замість урочистої атмосфери синагоги – хвилі Генісаретського озера. На відміну від середовища, про яке розповідав текст минулої неділі, натовп навколо Ісуса чекає на слово Боже. Слова Господа потрапляють до іншого, відкритого і щирого серця. Так, на заклик Ісуса закинути сіті Симон відповідає: "Наставнику, цілу ніч трудившись, ми нічого не піймали, та за словом Твоїм закину сіті!"

"Наставнику", – звертається Симон до Ісуса. Слова Ісуса знайшли плідний грунт – Симон, зверненням , яке вживає, окреслює свій стан учня, визнає авторитет і владу Христа. І хоча й висловлює власне збентеження, коли чує наказ Господа закинути невід, покірно це виконує. І неважливо, що з людської точки зору цей наказ є незрозумілим та здається без сенсу – вони ж рибалили цілу ніч, втім не вміймали нічого! "Та за словом Твоїм, – додає Симон – закину сіті!" Результат прийняття Божого слова – неабиякий улов: "І, зробивши це (послухавши Господа), вони наловили силу-силенну риби, аж їхні сіті почали рватися". З віри в слова Ісуса починаються надзвичайні речі.

Здається незрозумілою реакція Симона, який, побачивши успіх рибалки, припадає до колін Ісуса зі словами: "Відійди від мене, бо я грішний чоловік, Господи!" Перед Господом Петро відкриває переконання, яке приховує кожне людське серце: що Бог має бути далеко від грішника. І ось відповідь Ісуса: "Не бійся – відтепер ти будеш ловити людей!" Симон не є непотрібним в очах Господа (жодна людина не є!) через те, що грішний, навпаки – містить в собі великий потенціал: "Відтепер ти будеш ловити людей!" Незважаючи на те, що ми часто підлягаємо спокусі обманути себе переконанням того, що наші обмеження, слабкості є тупиком, де закінчуються наші стосунки з Богом, Бог на нас дивиться іншим поглядом. Тому що Він "не гордує серцем зламаним та упокореним" і діє саме там, де ми визнаємо власну поразку, де припиняємо вважати себе справедливими і самодостатніми, там, де ми звільняємося від ілюзій про самих себе. Любов і пробачення Бога дістаються нашого серця саме через нашу вбогість.

Питання

Які мої слабкості змушують мене думати, що Бог має віддалитися від мене? як могло б змінитися моє життя, якби я довірив власне серце Господу?

Ісус говорить Симону: "Не бійся!" Які відчуття викликають ці слова в мене?


Ірина Кладій для КМЦ

Зображення: The Miraculous Draft of Fishes, Konrad Witz, 1444
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.