Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 10 лютого – обов'язковий спомин св. Схоластики, діви, покровительки доброї розмови

10 лютого – обов'язковий спомин св. Схоластики, діви, покровительки доброї розмови

Народилася свята Схоластика близько 480 року, у Нурсії, була сестрою-близнючкою святого Бенедикта. В усьому супроводжувала брата: у подорожах, духовних поступах і справі формування монаших спільнот.
Коли святий Бенедикт заснував монастир у Суб’яко, Схоластика неподалік згромадила жіночу спільноту. Посвячена Богу, шукала Його волю та вдосконалювалась у любові.

Святий Григорій Великий зауважує, що Схоластика була досконаліша в любові, ніж її брат, і на доказ цього наводить один епізод у своїх «Діалогах». Коли святий Бенедикт заснував монастир у Монте-Кассіно, Схоластика також вирушила за ним і оселилась неподалік у жіночому монастирі. Раз на рік вона приходила до брата, щобу бесідці, розташованій неподалік від його монастиря, провести час за побожними розмовами та зміцнити одне одного на дорозі до святості. 547 року Схоластика за звичаєм прийшла до Бенедикта; коли спільні молитви й побожні розмови затягнулися до пізнього часу, свята почала просити брата залишитись на цілу ніч і продовжити спілкування. Бенедикт не бажав порушувати монастирський порядок і хотів уже повернутися в монастир, та по молитві Схоластики раптом зібралися хмари та здійнялася така сильна буря, що неможливо було вийти. На ласкаві докори Бенедикта свята відповіла, що якщо він не хотів вислухати її прохання, то це зробив милостивий Бог. А вже через три дні святий Бенедикт побачив, як душа його сестри підноситься в небо у формі білої голубки.

Зображають святу у вбранні сестер бенедиктинок. Атрибути – хрест, пасторал, книга, голубка.

Покровителька бенедиктинок і доброї розмови.

Уклала Юлія Бойко

Зображення: фігура св. Схоластики на території монастиря у Монте-Касіно
Святі дня 23 червня Церква згадує святих Зенона й Зенаса, мучеників Згідно з грецькою біографією невідомого авторства, Зенон народився в Палестині, а за походженням був греком. Мав у Філадельфії (нині Амман) заможний маєток і рабів, служив у римському війську, а попри те жив благочестиво й по-християнськи.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.