Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Після Меси розпочинається обов’язок християнського свідчення
14:42 Середа 0 527
4-04-2018, 14:42

Папа: Після Меси розпочинається обов’язок християнського свідчення

Християни не ходять на Месу лише для того, аби виконати щотижневий обов’язок і більше про це не згадувати, а для того, щоби брати участь у Христових страстях і воскресінні, щоби жити дедалі більше по-християнськи. На це звернув увагу Папа Франциск, підсумовуючи під час загальної аудієнції у середу, 4 квітня 2018 року, у циклі повчань про Месу.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

На початку зустрічі Понтифік звернув увагу на присутність квітів на площі й указав на те, що Великдень асоціюється з розквітом, адже у воскреслому Христі розцвітає наше виправдання та святість Церкви. У цьому контексті він заохотив учасників аудієнції спільно обмінятися пасхальними побажаннями й окремо звернувся до свого попередника Бенедикта XVI, який спостерігав за зустріччю по телебаченню.

«Цією катехизою, – сказав Папа, – завершуємо цикл, присвячений Месі, яка є, власне, спогадуванням – не лише згадкою, а новим переживанням страстей і воскресіння Ісуса. Минулого разу ми дійшли до святого Причастя та молитви після нього. Після цієї молитви Меса завершується благословенням та відпущенням люду».

Понтифік звернув увагу на те, що подібно до того, як Меса розпочинається знаком святого хреста, так і завершення літургійної чинності відбувається іменем Пресвятої Трійці. Однак, «добре знаємо, що коли Меса завершується, відкривається обов’язок християнського свідчення». Адже участь у недільній Євхаристії – це не сповнення щотижневого обов’язку, аби більше про нього не згадувати, але участь у пасхальному таїнстві, щоби дедалі більше жити по-християнськи.

«Виходимо з храму, щоб “іти в мирі”, несучи Боже благословення в повсякдення, у наші домівки, у середовище праці, посеред усіх занять земного міста “прославляючи Господа своїм життям”», – сказав Папа, наголошуючи, що якщо виходимо з церкви, обмовляючи ближнього, то «Меса не ввійшла до серця», адже щоразу, як виходимо після Меси, ми повинні «виходити кращими, ніж ввійшли».

Меса «знаходить своє сповнення в конкретних рішеннях того, хто особисто єднається з Христовими таємницями». Це означає, що не треба забувати, що ми беремо участь у Євхаристії, аби ставати «євхаристійними», тобто «дозволити Христові діяти в наших ділах». І саме в цьому полягає святість: «робити те, що робив Христос». Або ж, як писав святий Павло: «Я розп'ятий із Христом. Живу вже не я, а живе Христос у мені».

За словами Понтифіка, цей досвід святого Павла просвічує також і нас: «мірою того, як ми умертвляємо свій егоїзм, тобто все те, що противиться Євангелію та Ісусовій любові, усередині нас твориться більший простір для могутності Його Духа». Тобто християни – це люди, які причастившись Христових Тіла та Крові, дозволяють Святому Духові розширити свої душі та горизонти.

«Позаяк дійсна присутність Христа в освяченому хлібі не припиняється після завершення Меси, Євхаристія зберігається в кивоті для причащання хворих і тихої адорації Господа в Найсвятіших Тайнах; насправді Євхаристійний культ поза Месою, як у приватній, так і в спільній формі, допомагає нам перебувати у Христі», – сказав Папа й додав, що «плоди Меси призначені для дозрівання в щоденному житті». Тож участь у Месі – це зерно, яке зростає у щоденному житті й дозріває в добрих ділах.

Понтифік також зазначив, що «запалюючи в наших серцях Божу любов», Пресвята Євхаристія «віддаляє нас від гріха». Крім того, регулярна участь у Євхаристійній трапезі «відновлює, скріплює та поглиблює зв’язок із християнською спільнотою, до якої ми належимо, згідно із принципом, що Євхаристія творить Церкву». Урешті, участь в Євхаристії «зобов’язує нас щодо інших, особливо убогих».

«Дякуймо Господові за шлях нового відкриття Меси, яким Він дав нам можливість пройти разом; і дозвольмо притягнути себе з оновленою вірою до цієї дійсної зустрічі з Ісусом, нашим сучасником, Який помер і воскрес за нас», – підсумував Папа, побажавши: «І нехай наше життя завжди квітне, як Пасха, цвітом надії, віри та добрих справ. Щоби ми завжди знаходили для цього сили в Пресвятій Євхаристії, у єднанні з Ісусом».

За темою:
Сила Господнього воскресіння приносить плоди в борозні нашої історії. Великоднє послання Папи «Urbi et Orbi»
Порожній гріб кидає нам виклик. Проповідь Папи Франциска на Пасхальну Вігілію
Ми пізнаємо, хоча ще недосконало, Твою присутність, живу і справжню. Хресна Дорога в Колізеї

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Новини з Ватикану 15:32 Неділя 0 56 Папа: Екуменічні виклики не розв’яжуться, якщо стояти на місці Традиція – це не щось, що необхідно привласнити, аби відрізнятися від інших, а скарб, даний нам на зберігання задля взаємного збагачення. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у суботу, 19 січня 2019 року, екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Рима зі щорічним паломництвом з нагоди свята святого Генріха Упсальського, небесного покровителя країни.