Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Католики Запоріжжя вшанували пам’ять поляків, яких утримували в таборах НКВС

Католики Запоріжжя вшанували пам’ять поляків, яких утримували в таборах НКВС

У Запоріжжі в рамах святкування Дня незалежності Польщі, організованого місцевими польськими товариствами, відбулася акція вшанування пам’яті поляків, яких утримували в таборах НКВС СРСР.

Учасники заходу розгорнули великий прапор Польщі, заспівали її гімн і поклали квіти до пам’ятника на честь польських військовополонених, яких утримували в таборі № 100 НКВС СРСР. Він діяв у Запоріжжі в 1939–1940 роках.
«Сьогодні 99-та річниця того, як Польща після 123 років відсутності на карті знову стала незалежною державою. Чому ми тут, у цьому парку біля храму Бога Отця Милосердного? Тому, що в роки Другої світової війни польських солдатів і офіцерів затримали тут, перевезли в інше місце, заслали в табори. Тимчасово їх тримали в Запоріжжі. Там, де вони перебували, неможливо було встановити пам’ятний знак, тому вирішили поставити в цьому парку хрест, який нагадує нам про те, що людина завжди має гідність. Навіть коли вона помирає, живі пам’ятають про неї. Усі ми хочемо будувати нове майбутнє, в якому не буде місця для того, що Європа, Польща, Україна, всі країни пережили у ХХ сторіччі», – сказав єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло.

На початку Другої світової війни в Запоріжжі в місцевому таборі НКВС перебувало близько двох тисяч поляків, які потрапили в полон після радянської окупації частини польських земель
Під час Другої світової війни загинуло близько шести мільйонів громадян Польщі (близько 3 мільйонів євреїв і майже 3 мільйони поляків і громадян інших національностей) – це понад одна шоста довоєнного населення Польщі.


Новини з України Таїнство Миропомазання в Мостиськах 14 травня в парафіяльному храмі Різдва Святого Йоанна Хрестителя в Мостиськах 30 молодих сердець прийняли таїнство Миропомазання. З початку навчального року молодь інтенсивно готувалася до прийняття таїнства християнської зрілості під час катехез, які провів отець Іван Ходoнович, вікарій парафії.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.