Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 червня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 14 червня, п'ятниця

(зел) П’ятниця Х звичайного тижня
Загалом ніщо не приходить відразу. Навіть гріх. Звідси ці сьогоднішні слова Господа Ісуса. Вони нагадують, що гріх зароджується в нас поступово. Проникає в нас крізь шпарку. Як вуж. Тут ідеться про застереження, про мудру раду старшого Брата. Найчастіше ми грішимо не тому, що ми погані, але тому, що не маємо досить мудрості.


АНТИФОН НА ВХІД
Господь – моє світло й моє спасіння: кого маю боятись? * Господь – мого життя твердиня: кого маю страхатись? * Напасники моїй мої  вороги, то вони спіткнуться й упадуть.

КОЛЕКТА
Боже, джерело всякого добра, вислухай наші смиренні благання † і вчини, щоб ми, натхнені Тобою, пізнавали те, що слушне, * і з Твоєю допомогою це виконували. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 4, 7-15
Читання з Другого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Ми носимо цей скарб в глиняних посудинах, щоб велич сили була Божа, а не від нас. В усьому нас тіснять, але ми не пригноблені; ми в скрутних обставинах, але не впадаємо в розпач; нас переслідують, але ми не залишені; нас принижують, але ми не вигублені; ми завжди носимо в тілі помирання Ісуса, щоб і життя Ісуса проявилося в нашому тілі. Адже нас, живих, постійно віддають на смерть задля Ісуса, щоб і життя Ісуса проявилося в нашому смертному тілі. Тому смерть діє в нас, а життя – у вас. Маючи ж той самий дух віри, згідно з Писанням: «Увірував я, тому й заговорив», – ми віримо, тому й говоримо. Оскільки знаємо, що Той, хто воскресив Господа Ісуса, і нас воскресить з Ісусом та поставить разом з вами. Адже все – для вас, щоби благодать, примножена багатьма, щедро принесла подяку для Божої слави. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 116, 10-11. 15-16. 17-18
Жертву прослави принесу я Богу.
Я повірив, тому і мовив: *
«Я дуже нещасний!»
Я промовив у своїй тривозі: *
«Кожна людина – брехлива!»
Дорогоцінна в очах Господніх *
смерть Його побожних.
О Господи, я Твій слуга, †
я Твій слуга і син Твоєї слугині. *
Ти розірвав мої кайдани,
Тобі принесу хвали жертву *
і прикличу Ім’я Господнє.
Виконаю Господу мої обіти *
перед усім Його народом.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Флп 2, 15г. 16а
Алілуя, алілуя, алілуя.
Сяйте, мов світила у світі,
дотримуючись життєдайного слова.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 5, 27-32

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ви чули, що було сказано: “Не чинитимеш перелюбу”. А Я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку, щоби пожадати її, той уже вчинив перелюб з нею у своєму серці. Якщо ж твоє праве око веде тебе до падіння, – вирви його і кинь геть від себе, бо краще для тебе, щоби пропав один із твоїх членів, аніж щоб усе твоє тіло було вкинуте до геєни. І якщо твоя права рука веде тебе до падіння – відрубай її і кинь геть від себе, бо краще для тебе, щоби загинув один із твоїх членів, аніж щоб усе твоє тіло відійшло до геєни. Сказано було: “Хто відпустить жінку свою, нехай дасть їй розвідного листа”. А Я кажу вам, що кожний, хто відпускає жінку свою, – за винятком випадку розпусти, – той штовхає її на перелюб; і хто одружується з розлученою, той чинить перелюб». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Ісус, прийшовши на землю, закликав усіх до навернення; сві­домі гріховності своїх вчинків, звернімося до Нього зі смирен­ними проханнями:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона рішуче боронила сво­їх дітей від підступів лукавого.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він невпинно нагадував світові про святість і нерозривність подружнього зв’язку.
3. Молімося за подружжя, щоб у дусі любові та взаємної поваги вони вирішували всі проблеми.
4. Молімося за майстрів кінематографії та друкованого сло­ва, щоб сумлінною і відповідальною працею вони служи­ли правді й зміцненню морального ладу в суспільстві.
5. Молімося за померлих, щоб Господь явив їм своє велике милосердя і, очистивши їх з усіх провин, привів до свого Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, зі щирим жалем за все ско­єне нами зло повернувшись до Господа, в Ньому віднай­шли очищення й умиротворення.
Ісусе Христе, наш Господи і Спасителю, Ти знаєш нашу немічність, просимо Тебе: дай нам сил, щоб ми могли вірно виконувати Твої  заповіді і бережи нас від усякого зла. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, наш Отче, споглянь милостиво на наше служіння, † прийми дари, які ми Тобі  приносимо, * і примнож нашу любов до Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, моя скеле, моя твердине, * мій визвольнику, мій Боже, моя скеле, * що до неї прибігаю.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Милостивий Боже, нехай Твоя цілюща дія визволить нас від схильності до зла * і настановить на шлях праведності. Через Христа, Гос-пода нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.