Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 червня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 24 червня, п'ятниця

ПРЕСВЯТОГО  СЕРЦЯ  ІСУСА (біл) Урочистість
Стаємо разом біля вівтаря Христового, з якого струменіють джерела святості і благодаті. Відкрите для нас Пресвяте Серце – це книга життя, яка як вказівник веде наші думки і серця до досконалішого християнського життя, а також кращого людського суспільства. Нехай Євхаристія буде для нас силою, щоб ставити високі вимоги на шляху до істинних християнських цінностей.

АНТИФОН НА ВХІД
Помисли Його серця від роду й до роду, * щоб рятувати від смерті життя тих, що уповають на Його ласку, * і живити їх у голоднечі. (Пор. Пс 33 (32), 11. 18-19)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, ми віддаємо честь Серцю Твого возлюбленого Сина і прославляємо великі благодійства Його любові, * вчини, щоб ми з цього джерела небесних дарів отримали щедрі благодаті. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Єз 34, 11-16
Читання з Книги пророка Єзекиїла.
Так говорить Господь Бог: «Ось Я, сам Я буду шука­ти Моїх овець і буду їх доглядати. Як пастух наглядає за своїм стадом, стоячи серед овець, які порозбігалися, так наглядатиму і Я за Моїми вівцями. Я приведу їх назад з усі х тих місць, куди вони хмарного і темного дня порозбігались. Я виведу їх з-між народів, і позбираю їх із чужих країн, і приведу їх у їхню землю. Я буду пасти їх по го­рах ізраїльських, коло потоків і по всіх заселених місцях країни. Я буду пасти їх по гарних пасовиськах, випаси їх будуть на високих горах ізраїльських. Там вони будуть відпочивати на соковитих травах випасі й пастись на буйних пасовиськах, що на горах ізраїльських. Я пастиму Мої вівці і Я поведу їх на спочинок, – го­ворить Господь Бог. Котре запропастилось, Я відшукаю; котре відлучилось, заверну; поранене перев’яжу; недуже підсилю; що жирне й буйне – збережу. Я буду їх пасти по правді». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 23, 1-3а. 3бв-4аб. 4вг-5аб. 5вг-6
Господь – мій Пастир, всього маю вдосталь.
Господь – мій Пастир. Я не матиму недостатку. *
На зелених лугах Він дає мені відпочити,
веде мене на тихі води; *
мою душу Він обновляє.
Веде мене праведності стежками *
ради Імені свого.
Коли я піду навіть долиною смертної тіні, *
зла не злякаюсь, бо Ти зі мною.
Твій жезл і Твій посох – *
вони мене втішають.
Переді мною трапезу Ти готуєш *
навпроти тих, які мене утискають.
Ти намастив мою голову олією, *
переливається моя чаша.
Отож в усі дні життя мого †
доброта і милосердя супроводжувати мене будуть, *
і я на довгі дні поселюся в домі Господнім.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ

Рим 5, 5б-11
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян.
Брати! Божа любов розлита в наших серцях через да­ного нам Святого Духа. Бо Христос, коли ми ще були без­силі, у відповідний час помер за нечестивих. Навряд чи хто помре за праведника; хіба, може, хтось за доброчин­ця і наважиться померти. Але Бог виявляє свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, коли ми були ще грішниками. Тим бі льше тепер, оправдані Його кров’ю, ми завдяки Йому будемо спасенні від гніву. Коли, ще будучи ворогами, ми були примирені з Бо­гом смертю Його Сина, тим більше, примирившись, спасемося Його життям. І не тільки це, але й хвалимося в Богові через нашого Господа Ісуса Христа, через якого ми тепер одержали примирення. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 11, 29аб
Алілуя, алілуя, алілуя.
Візьміть Моє ярмо на себе і навчіться від Мене,
бо Я лагідний і покірний серцем.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 15, 3-7
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус розповів фарисеям і книжникам ось таку притчу, кажучи: «Який чоловік із вас, маючи сто овець і загубивши одну з них, не лишає дев’яносто дев’ять у пустелі та не йде за тією, що загубилася, доки не знай­де її? І, знайшовши, бере на свої  плечі, радіючи, і, прийшовши до хати, він скликає друзів і сусідів, кажучи їм: “Радійте зі мною, бо я знайшов мою вівцю, яка загуби­лася”. Кажу вам, що за одного грішника, який кається, радість на небі буде більша, ніж за дев’яноста дев’ятьма праведниками, які  не потребують покаяння». Слово Господнє.


Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
До Бога, який через Серце Ісуса дав нам джерело усіх благодатей і свого милосердя, занесімо наші прохання:
1. За усіх пастирів Церкви, щоб із любов’ю та відданістю шукали тих, які віддалилися від віри та християнського життя.
2. За студентів та учнів, про мудрість і витривалість на час навчання і екзаменів.
3. За усіх матерів, щоб могли прийняти і шанувати життя як дар Твоєї любові, і щоб навчали своїх дітей любити Бога і ближнього.
4. За нашу Батьківщину, щоб у ній шанували Божий закон і дотримувалися його.
5. За померлих батьків – перших вихователів, щоб Бог винагородив їм у небі зусилля, які вони вклали в християнське виховання дітей.
6. За нас самих, про чисті серця, наповнені Божою любов’ю, щоб ми могли щедро черпати з джерел спасіння і реалізовувати своє покликання до святості.
Всемогутній Боже, вчини, щоб ми завжди черпали із джерел спасіння, реалізовували наше покликання до повноти життя і любові, і проголошували світові велич Твоєї любові. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: поглянь на невимовну любов Серця Твого возлюбленого Сина, котрий віддав себе за нас, † щоб наш дар став угодною Тобі  жертвою * та умилостивленням за наші гріхи. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Безмежна любов Христова.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. До-стойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі , * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, воздвижений на хресті, у своїй безмежній любові видав за нас себе самого. * З Його пробитого боку потекла кров і вода, * звідки взяли початок таїнства Церкви, * щоб усі люди, притягнені до відкритого Серця Спасителя, * завжди черпали в радості з джерел спасі ння. Тому зі всіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господь каже: “Коли спраглий хтось, * нехай прийде до Мене і п’є! * Хто вірує в Мене, у того ріки води живої з нутра потечуть”.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Нехай таїнство Твого вподобання, Господи, запалить нас вогнем святої любові, † щоб ми завдяки їй завжди линули до Христа * і вчилися розпізнавати Його у братах. Котрий живе і царює навіки вічні.
Літургійний зошит Міць християнства міститься не в пропаганді, а в силі любові. Коментар до Євангелія Міць християнства міститься не в пропаганді, не в багатстві, не у владі, а в силі любові, символом якої стають двоє – бо Христос є поміж ними. Саме у проголошенні любові присутній Господь, тому що Бог є любов, а де є свідчення любові, там є Бог.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.