Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Архієпископ Ґаллаґер: справжнє правосуддя – це не тільки покарання

Архієпископ Ґаллаґер: справжнє правосуддя – це не тільки покарання

Звертаючись у відеопосланні до учасників 14-го Конгресу ООН щодо запобігання злочинам та кримінального правосуддя, Секретар у справах стосунків Апостольського Престолу з державами підкреслив, що запобігання злочинам не повинно зводитися до покаральних аспектів.
Про це повідомляє Vatican News.

«Апостольський Престол твердо переконаний, що верховенство права, запобігання злочинам та кримінальне правосуддя повинні йти рука в руку», – на цьому наголосив Секретар у справах стосунків Апостольського Престолу з державами архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер у понеділок, 8 березня 2021 року у своєму відеозверненні до учасників 14-го Конгресу ООН щодо запобігання злочинам та кримінального правосуддя, що відбувається в Токіо від 7 до 9 березня. Він підкреслив, що «впровадження верховенства права є важливим для досягнення справжнього цілісного людського розвитку й вимагає не лише зусиль правоохоронних органів, але й залучення всього суспільства».

Запобігання злочинним діям та реагування на них, за словами доповідача, тісно взаємопов’язані з дотриманням прав людини як на національному, так і на міжнародному рівнях.

«Ми добре знаємо, – зауважив архієпископ Ґаллаґер, – що злочинність черпає свою життєву силу з економічної та соціальної нерівності, а також з корупції, породжуючи жертви, особливо серед тих, хто перебуває у вразливих ситуаціях. Пандемія лише погіршила цю ситуацію. З іншого боку, запобігання злочинам не повинно зводитися до покаральних аспектів».

Доповідач процитував слова з листа Папи Франциска, який він у травні 2014 року надіслав учасникам 19-го Міжнародного конгресу Міжнародної асоціації кримінального права та 3-го конгресу Латиноамериканської асоціації кримінального права та кримінології: «Справжнє правосуддя, – зазначав Папа – не задовольняється простим покаранням злочинців. Важливо сягнути далі і робити все можливе для реформування, вдосконалення та виховання людини».

Архієпископ додав, що «кримінально-правові системи повинні застосовувати як принцип розсудливості для запобігання будь-яким посяганням на основні права та свободи людини, так і принцип pro homine, спрямований на постійний захист гідності людської особистості».

«Тільки дотримуючись цих двох принципів, можна буде досягти справді відновного кримінального правосуддя», – наголосив він, цитуючи на завершення слова Святішого Отця з вищезгаданого листа про те, що «гуманізуюче, примирююче правосуддя веде злочинця [...] до реабілітації та реінтеграції у спільноту».
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.