Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 червня, понеділок

Літургія на кожен день, 24 червня, понеділок

НАРОДЖЕННЯ СВЯТОГО ЙОАНА ХРЕСТИТЕЛЯ (біл) Урочистість
“Ким же буде це дитя”? – питали люди, дивлячись на малого Йоана Хрестителя. І він справді став кимось незвичайним. Господь Ісус сказав про нього, що найменший в Небесному Царстві є більший від нього. Яка ж це добра новина для нас! Народження кожного з нас є великим дивом. Кожен з нас є кимось винятковим і великим. Хіба що відречемося від Божого Царства, тобто життя в Любові. Хто ступає на дорогу Любові, той великий і винятковий.


АНТИФОН НА ВХІД
Був чоловік, посланий Богом, * ім’я йому – Йоан. * Прийшов він свідком – свідчити світло, * щоб приготувати Господу народ прихильний. (Йн 1, 6-7; Лк 1, 17)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА

Боже, Ти покликав святого Йоана Хрестителя, щоб він приготував досконалий народ Господу Христу, † обдаруй Твій народ благодаттю духовної радості * та скеруй душі всіх вірних на дорогу спасіння і миру. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 49, 1-6
Читання з Книги пророка Ісаї
Слухайте мене, острови, вважайте, ви, далекі народи! Господь покликав мене від утроби, від лона матері моєї назвав моє ім’я. Зробив уста мої, немов гострий меч, сховав мене в тіні своєї руки. Виробив мене, наче гостру стрілу, сховав мене у своєму сагайдаці. І сказав мені: «Ти слуга Мій, у тобі Я прославлюся». А я сказав: «Дарма я трудився, на ніщо витрачав силу. Та моє право у Господа, моя заплата в Бога мого». А тепер каже Господь, який сотворив мене вже від утроби на те, щоб я був Його слугою, щоб навернув Якова до Нього та щоб зібрав Ізраїля до Нього, – бо я прославився в очах Господніх, і Бог мій – моя сила. Він мовив: «Того мало, що ти слуга Мій, щоб відновити потомство Якова, щоб привести назад тих, які спаслися з-поміж Ізраїля. Я вчиню тебе світлом народів, щоб Моє спасіння дійшло аж до кінців світу». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 139, 1-3. 13-14а. 14бв-15
Прославмо Бога, ми – Його творіння.
Господи, Ти мене випробував і вивчив. *
Ти знаєш, коли я сідаю і коли я встаю,
Ти заздалегідь вникнув у задуми мої. †
Ти дослідив мої подорожі й мій відпочинок, *
Тобі відомі всі дороги мої.
Адже Ти створив моє нутро, – *
сформував мене в лоні моєї матері.
Я прославляю Тебе, *
бо Ти вельми дивовижним створив мене.
І дивовижними є Твої діла, – *
моя душа це дуже добре знає.
Не були приховані від Тебе мої кості, †
коли творився я у тайні, – *
коли в земних глибинах формувалося моє єство.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Діян 13, 22-26
Читання з Діянь Апостолів
У ті дні Павло мовив: «Бог поставив отцям нашим царем Давида, якому засвідчив і сказав: “Знайшов Я Давида, сина Єссея, людину Мого серця, – він виконає всі Мої наміри!” З його потомства Бог за обітницею дав Ізраїлеві Спасителя Ісуса. Йоан перед Його приходом проповідував хрещення на покаяння всьому із- раїльському народові. А коли Йоан завершував свій шлях, то сказав: “За кого ви мене вважаєте? Це не я! Але йде за мною Той, якому я не гідний розв’язати ремінця від взуття!” Мужі-брати, сини Авраамового роду, і ті між вами, хто боїться Бога, вам послано слово спасіння». Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 1, 76
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ти, дитино, будеш названа пророком Всевишнього,
бо ти йтимеш перед Господом, щоби приготувати Йому дорогу.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 57-66. 80

† Читання святого Євангелія від Луки
Єлизаветі настав час родити; і вона народила сина. Почули сусіди та її родина, що Господь возвеличив своє милосердя над нею і раділи разом з нею. Сталося, що восьмого дня прийшли обрізати дитя і хотіли назвати його ім’ям його батька – Захарією. Та озвалася його мати й сказала: «Ні, хай буде названий Йоаном!» А їй сказали, що нікого немає в її родині, хто б називався цим ім’ям. Тож знаками питали його батька, як хотів би його назвати. Попросивши дощечку, написав слова: «Його ім’я – Йоан!» І всі здивувалися. В ту мить відкрилися його уста та його язик, і він став говорити, благословляючи Бога. І страх напав на всіх їхніх сусідів; і по всій гірській околиці Юдеї розповідалося про всі ці події. Всі, хто почув це, брали до свого серця, запитуючи:  «Ким  же  буде  ця  дитина?»  Бо  Господня  рука  була  з  нею! А дитина росла й міцніла духом, перебуваючи в пустелях до дня свого з’явлення перед Ізраїлем.  Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”

МОЛИТВА ВІРНИХ
Святкуючи народження святого Йоана Хрестителя, Предтечі Христа, віддаймо під опіку Господа діяльність і потреби свя­тої Церкви, уповаючи, що Він вислухає наші прохання:
1. Молімося за єпископів та священиків, щоб вони, в дусі святого Йоана, молитвою, покутою і апостольським сло­вом вели люд Божий до Христа.
2. Молімося за юнаків та дівчат, які вирішили присвятити своє життя служінню Богові, щоб вони, як святий Йоан, готувалися до цього молитвою.
3. Молімося за Україну і Святу Землю, нехай там запанує благодать миру і спокою.
4. Молімося за абстинентів, щоб були для інших прикладом та заохоченям до тверезого життя.
5. Молімося за померлих наших братів та сестер, щоб Го­сподь воскресив їх до вічного життя у славі.
6. Молімося за нас, щоб ми прикладом власного життя спри­яли відродженню моральності нашого народу.
Господи і Отче, Ти молитвою, покутою і словом Йоана Хре­стителя приготував своєму Синові дорогу до вибраного наро­ду; вислухай наші смиренні молитви і вчини, щоб христия­ни приготували Тобі  дорогу до всіх людських сердець. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, складаємо дари на Твоєму вівтарі , † з належною пошаною святкуючи народження Йоана Хрестителя, * який передвістив наближення Спасителя світу і вказав Його пришестя. Котрий живе і царює навіки вічні.

ПРЕФАЦІЯ: Місія Предтечі Христа.
С. Господь  з  вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі , * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. В Його Предтечі, святому Йоані, * якого Ти увінчав особливою гідністю з-поміж народжених жінкою, * ми прославляємо Твою велич. Його народження осяяла велика радість, * і ніхто з пророків так не возрадувався з пришестя людського спасіння, * як він, вказуючи на Агнця відкуплення. Йоан охрестив самого Творця Хрещення, * цим самим освячуючи води омивання, * і, свою кров проливаючи, * удосто ївся дати Йому найпрекрасніше сві дчення. Тому із небесними Силами * ми завжди славимо Тебе на землі , Твої й величі безустанно співаючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Завдяки сердечній милості нашого Бога * навістив нас Схід з висоти. (Пор. Лк 1, 78)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Поживлені на небесній трапезі Агнця, просимо Тебе, Господи, † щоб Твоя Церква, черпаючи радість з народження святого Йоана Хрестителя, * вбачала основоположника свого відродження в провіщеному Йоаном Христі. Котрий живе і царює навіки вічні.
Літургійний зошит Міць християнства міститься не в пропаганді, а в силі любові. Коментар до Євангелія Міць християнства міститься не в пропаганді, не в багатстві, не у владі, а в силі любові, символом якої стають двоє – бо Христос є поміж ними. Саме у проголошенні любові присутній Господь, тому що Бог є любов, а де є свідчення любові, там є Бог.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.