Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 11 липня, четвер

Літургія на кожен день, 11 липня, четвер

Скільки разів ми проявляємо слабкодухість у даванні. Скільки разів ми торгуємося з Богом. Скільки разів ми маємо до Нього претензії, що Він не виконує обіцянки, які ми на Нього наклали своїм обмеженим способом мислення. А Господь щедрий у винагородженні. Його щедрість охоплює винагородження як на цьому світі, так і на Небі.
СВ. БЕНЕДИКТА, абата, Покровителя Європи (біл) Свято
Святий Бенедикт народився в Нурсії близько 480 року. Виховувався у Римі, але, йдучи за голосом благодаті, вирушив до Субіако, де провадив пустельницьке життя, присвячене молитві й самозреченню. Коли навколо нього почали збиратись учні, він заснував в околиці 12 монастирів. З часом перебрався до Монте Кассіно, де заснував відоме абатство й написав статут, який швидко розповсюдився по всій Європі. Бенедикт помер у своєму монастирі 21 березня 547 року. У 1964 році Папа Павло VI оголосив св. Бенедикта Покровителем Європи.


АНТИФОН НА ВХІД
Був муж праведний, з благодаті та імені свого Блаженний, * який залишив дім і батьківський маєток * і, бажаючи подобатися лише Богу, * осягнув святість життя.

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти встановив святого Бенедикта, абата, прекрасним вчителем у школі Твого служіння; † вчини, щоб ми понад усе цінували любов до Тебе * і з радісним серцем йшли дорогою Твоїх заповідей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Прип 2, 1-9
Читання з Книги Приповідок.
Мій сину! Коли ти мої слова приймеш і мої заповіді заховаєш у себе, вухом твоїм уважаючи на мудрість, схиляючи до правди твоє серце, о так, коли ти розум зватимеш до себе, з закликом звернешся до розсудку, коли шукатимеш його, як срібла, коли розшукуватимеш його, як схований скарб, тоді ти збагнеш острах Господній, тоді знайдеш пізнання Бога. Господь бо дає мудрість, і з Його уст виходить знання й розсудливість. Він для праведних зберігає допомогу; Він щит для тих, що ходять чесно. Він стежки правоти пильнує, Він береже дорогу своїх вірних. Тоді ти зрозумієш правду й справедливість, прямодушність і всяку путь добру.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 34, 2-3. 4 і 6. 9 і 12. 14-15
Славити Бога буду повсякчасно.
Величатиму Господа повсякчас, – *
хвала Його постійно на моїх устах.
Господом буде хвалитися моя душа, *
нехай почують лагідні й розвеселяться.
Звеличуйте Господа зі мною, *
тож разом прославимо Його Ім’я.
Погляньте на Нього і просвітіться, *
і ваші обличчя не будуть засоромлені.
Скуштуйте й побачите, як добрий Господь, *
блаженний чоловік, що покладає на Нього надію.
Прийдіть, діти, послухайте мене, *
і навчу вас Господнього страху.
Тож утримай свій язик від зла *
і свої уста, щоби не говорили лукаве.
Відвернися від зла і роби добро, *
шукай миру і постійно прямуй до нього.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 5, 3
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні убогі духом,
бо їхнє Царство Небесне.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 19, 27-29
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Петро сказав Ісусу: «Ось ми залишили все й пішли за Тобою, то що нам буде?» А Ісус відказав: «Воі стину кажу вам, що ви, які  пішли за Мною, в новому бутті , коли сяде Син Людський на престолі своєї слави, сядете й ви на дванадцятьох престолах, щоб судити дванадцять племен Ізраїля. І кожний, хто задля Мого Імені залишить дім або братів, або сестер, або батька, або матір, або дітей, або поля, той отримає в сто разі в більше і матиме у спадок вічне життя».  Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи шану святому Бенедиктові, Покровителю Європи, патріарху монаших ордені в усього Заходу, просі мо в Господа благодатей, потрі бних святі й Церкві і нам особисто:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він, сповнений Божим Духом, був для усього світу проповідником моралі та захисником духовної культури.
2. Молімося за Європу, щоб вона, йдучи за прикладом своїх великих синів, була для світу взірцем духовності та хранителькою християнських цінностей.
3. Молімося за папу-сеньйора Бенедикта XVI, щоб Господь обдарував його здоров’ям та укріпив силою Святого Духа.
4. Молімося за тих, хто тяжко працює, щоб свої труди вони освячували вірою та молитвою.
5. Молімося за всіх померлих, щоб Господь відкрив перед ними брами Царства вічного життя.
6. Молімося за нас, зібраних на молитві в цьому храмі, щоб ми провадили життя, гідне звання християнина.
Боже, Ти впродовж віків освячував свою Церкву життям і молитвами святих; вислухай наші смиренні прохання і дай сучасній Церкві вірних Твоїх сповідників. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, поглянь милостиво на дари, які ми приносимо у день спомину святого Бенедикта, † і вчини, щоб, шукаючи Тебе за його прикладом, * ми отримали в служі нні Тобі  дари єдності та миру. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Вірний і кмітливий управитель, † якого пан настановив над челяддю своєю, * щоб дати їй у визначену пору мірку пшениці. (Пор. Лк 12, 42)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, отримавши завдаток вічного життя, ми смиренно просимо Тебе: † дай нам, згідно з вченням святого Бенедикта, вірно служити Твоїй справі, * і віддано любити братів. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 9 вересня, понеділок (зел) Понеділок ХХІІІ звичайного тижня
Різні люди приходили до Ісуса. Приходили голодні, бідні, хворі, каліки, щоб Ісус їм допоміг, зцілив, нагодував, потішив. Приходили люди, котрі просто захоплювались Його особою, Його наукою. Але приходили також фарисеї, книжники, щоб спіймати Його на якомусь слові, вчинку, щоб оскаржити Його перед старшинами, скомпрометувати Його перед людьми. Задумаймося, чи ми не є часом подібними до фарисеїв. Може, ми слідкуємо за кимось, щоб скомпрометувати його перед іншими людьми. Може, любимо висміяти когось, щоб показати себе кращими. Якщо таке трапляється в нашому жит- ті, то просімо Бога про пробачення за це все, і просімо про ласку покори.
Або: (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КЛАВЕРА, пресвітера
Народився 1580 року в убогій робітничій сім’ї в Каталонії. 1596 року розпочав навчання в університеті в Барселоні і вступив до ордену єзуїтів. Не закінчивши навчання, за наказом ордену 1610 року виїхав до Колумбії. 1616 року на одному з островів Карибського моря отримав священицьке рукоположення. Працював, цілковито віддаючи себе всього служінню чорношкірим невільникам з Африки, і охрестив їх кількадесят тисяч. Опікувався також прокаженими. Помер 8 вересня 1654 року, у віці 74 років. Святий Петро Клавер – покровитель місій серед чорношкірих.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 119)
Або: (черв) довільний спомин бл. ВЛАДИСЛАВА БЛОНДЗІНСЬКОГО, пресвітера, і сподвижників, мучеників
Народився 6 липня 1908 року в Мислятичах, Мостиського повіту, на території довоєнної Польщі. У 1924 р. вступив до Згромадження Святого Архангела Михаїла, де у 1926 р. склав чернечі обіти. Після закінчення Пере- мишльської Вищої духовної семінарії був 1938 р. рукоположений у пресвітери. Все своє життя бл. Владислав присвятив вихованню молоді з убогих родин у дусі «стриманості та працелюбності». Під час Другої світової війни, незважаючи на небезпеку, організував таємну гімназію, що згодом стало приводом до його арешту в 1944 році. Блаж. Владислав Блондзінський загинув 8 вересня 1944 року в концтаборі Грос-Розен під час робіт у каменоломні. Він є одним із 108 мучеників Другої світової війни, зачислених Святішим Отцем Йоаном Павлом ІІ до лику блаженних 13 червня 1999 року.
Спільні меси: про багатьох мучеників  (стор. 120)


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 5 вересня, четвер (зел) Четвер ХХІІ звичайного тижня
Всі ми – люди віруючі. Ходимо до Церкви, молимося, приступаємо до Святих Таїнств. Але не раз, коли приходять якісь випробовування, то ми надіємось тільки на свої сили, здібності. Думаємо, що все залежить від нас. А коли відчуваємо, що не можемо дати раду в житті, то впадаємо в розпач, бо бракує нам вже сил. Вчімося не тільки вірити в Ісуса, але і довіряти Йому. Пам’ятаймо: у цьому житті не все залежить від нас.
Або (біл) довільний спомин св. ТЕРЕЗИ з КАЛЬКУТТИ, діви
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучасна Македонія, тоді Албанія). У 18 років Агнес вступила до місіонер- ської конгрегації «Ірландські Сестри Лорето» – чернечої спільноти, що працювала в Індії. Черниця Тереза викладала в монастирській школі у східній Калькутті, й вона дедалі більше переймалася бідністю, яка її оточувала.  У віці 36 років с. Тереза відчула заклик «залишити монастир і служити бідним, живучи серед них». 1948 року заснувала Згромадження Місіонерок Любові і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. 1979 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Їй випала нелегка й радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенс життя кожного смертного тільки в тому, щоб любити і бути любленим. Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 року. 4 вересня 2016 року Папа Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Спільні Меси: про одну діву
Або (біл) Перший Четвер місяця
Меса про священицькі покликання, (стор. 118)